Loading...

Verslaving

Ongeveer tien procent van de Nederlandse beroepsbevolking heeft enige verslavingsproblemen. Dat is één op de tien werknemers! Het is een onderschat probleem met grote gevolgen voor een organisatie. De professionals van Rodersana, de erkende verslavingszorginstelling van Zorg van de Zaak, kunnen werkgevers en werknemers met deskundigheid bijstaan.

Bel direct met een adviseur

088 - 0088955

Vakkundig advies?

Stel uw vraag
— Ellen,

“Ik voelde me nutteloos, op verjaardagen praatte ik er een beetje omheen. Het liefst bleef ik thuis.”

Lees het hele verhaal

Complexe aandoening

Nieuwe inzichten leren ons dat verslaving een ernstige en complexe aandoening is die intensieve zorg verdient. In het begin helpen de genotsmiddelen nog te ontspannen, ze geven een prettige roes, maar op de langere termijn is er steeds meer van hetzelfde middel nodig om nog een prettig effect te creëren. Onbewust scannen de hersenen de omgeving af naar genotsmiddelen en bewust is men de hele dag aan het plannen wanneer men weer kan gebruiken. Dit proces wordt steeds dwangmatiger en op den duur verliest men steeds meer de controle op het dagelijks leven. Met verregaande gevolgen voor het functioneren thuis en op het werk.

Invloed op werk

Als werknemers verslaafd zijn dan heeft dat ook consequenties voor het uitvoeren van de werkzaamheden op hun werk. Zo is het kort frequent verzuim van verslaafde werknemers 2 tot 6 keer zo hoog, hebben zij een ongeveer 20 procent lagere productiviteit, zijn zij vaker betrokken bij bedrijfsongevallen. In sommige branches, zoals het transport, kunnen verslavingen van invloed zijn op de verkeersveiligheid.

Bedrijfsrisico’s indammen

Om bedrijfsrisico’s van verslaving in te dammen, kan een werkgever een aantal maatregelen treffen. Enerzijds door regels of procedures op te stellen die bijvoorbeeld duidelijkheid geven over alcoholgebruik voor en tijdens werktijd, zodat verslavingsproblematiek zoveel mogelijk kan worden voorkomen. Anderzijds door direct de juiste begeleiding te kunnen bieden wanneer uitval door overmatig middelengebruik zich voordoet.

Duurzaam onder controle

De professionals van Rodersana, de erkende verslavingszorginstelling van Zorg van de Zaak, kunnen werkgevers en werknemers met deskundigheid bijstaan. Ze voorzien in advies bij het opzetten en implementeren van een middelenbeleid. En zijn getraind in het onderkennen én begeleiden van de problematiek rondom verslavingen, zodat elke vorm van verslaving duurzaam onder controle gebracht kan worden.

Aanpak van Rodersana

Rodersana behandelt alle vormen van verslaving en biedt zowel ambulante als klinische trajecten op één van haar vestigingen verspreid over Nederland. Doel van de behandeling is om duurzaam controle te krijgen over verslaving. Om dat te realiseren richt Rodersana zich in haar aanpak op lichamelijke en psychische factoren, privé- en werkomgeving, en gedrag en gewoontes. De behandeling van Rodersana is effectief gebleken: cliënten waarderen de aanpak met een 8,7.

 

Vakkundig advies?'Verslaving'

Stel uw vraag

Rodersana: Verslavingszorg

RoderSana is een erkende verslavingszorginstelling waar vertrouwen, privacy en resultaat centraal staan. Vanuit een integrale behandelfilosofie, waarin wetenschappelijk onderbouwde behandelprincipes zijn ingebed, streeft Rodersana naar een duurzame controle over de verslaving. Afhankelijk van de ernst en vorm van de verslaving biedt Rodersana klinische, ambulante en dag-/deeltijdbehandelingen op één van haar locaties.

Bezoek de website

Volg Rodersana: Verslavingszorg op