
Met de campagne ‘Weet jij wat er speelt?’ vragen we aandacht voor impactvolle gebeurtenissen van werkend Nederland. De gemiddelde werkgever heeft niet door wat er precies speelt bij een verzuimende werknemer. De levensfases van werknemers brengen verschillende uitdagingen met zich mee, soms met psychische, lichamelijke of gedragsmatige klachten tot gevolg. Wij willen zowel werkgevers als werknemers hiervan bewust maken en helpen het probleem aan te pakken door tijdig met elkaar in gesprek te gaan en actie te ondernemen om uitval deels of helemaal te voorkomen.
Werknemers doorlopen verschillende fases in hun leven, zowel in hun werk als privé. Van de eerste baan tot het pensioen: al deze fases brengen verschillende uitdagingen met zich mee. Iedereen krijgt te maken met gebeurtenissen die grote impact hebben, zoals mantelzorg, schulden, een conflict op de werkvloer of echtscheiding. In de dossiers die wij zien, spelen in bijna 50% van het totaal aantal verzuimgevallen niet-medische factoren mee. Dit geldt voor 70% van het aantal lang verzuimgevallen (vanaf zes weken of langer).
Het is een bekend fenomeen dat het oplossen van problemen begint met erkenning en benoeming. Bespreekbaarheid, elkaar ruimte geven en de juist aandacht zijn de beste ingrediënten voor de oplossing van het probleem: te weinig oog voor verzuim door impactvolle gebeurtenissen.
Wij kunnen werkgevers en werknemers helpen met trainingen en coaching in hoe het gesprek aan te gaan met elkaar om bepaalde thema’s bespreekbaar te maken. Of hoe werk en privé beter te combineren. Maar ook bieden we hulp aan werknemers met financiële problemen of met vragen over hun loopbaanmogelijkheden. We hebben verschillende bedrijven in huis die expert zijn voor diverse probleemstellingen met betrekking tot levensloopstress.
Door signalen van onbalans bij uw werknemers te herkennen en hier adequaat op te reageren, kan u dat als werkgever een hoop tijd en geld besparen. Het activeren van uw medewerkers om zelf hun rol te pakken, levert veel op. Onze Zorg van de Zaak Experts kunnen uw organisatie hierin bijstaan. We trainen leidinggevenden en creëren bewustzijn bij uw medewerkers. Zo houden we samen uw werknemers met plezier aan het werk.
Als uw werknemer financiële problemen heeft, kan dat ook úw probleem worden. Want financiële problemen hebben mogelijk verzuim tot gevolg. Een structurele oplossing vereist een constructieve aanpak van de oorzaak en de schulden.
Wanneer medewerkers lekker in hun vel zitten, geven ze het beste van zichzelf. Maar het kan voorkomen dat op het werk of privé situaties ontstaan, die het functioneren nadelig beïnvloeden. Dan is het goed om een bedrijfsmaatschappelijk werker in te schakelen. En daarvoor kunt u bij ons terecht.
De beste aanpak van ziekteverzuim is als werknemers hun talenten optimaal kunnen gebruiken en plezier beleven aan hun werk. Onze loopbaancoaches en arbeidsdeskundige adviseurs kunnen samen met uw werknemers werken aan een nieuw toekomstperspectief.
Deze inzetbaarheidscoach ondersteunt leidinggevenden in hun rol als casemanager, zowel preventief als bij verzuim. Hij/zij zorgt ervoor dat de werkgever goed is geïnformeerd, de regie kan houden en dat medewerkers en leidinggevenden goed met elkaar communiceren en samenwerken.
Mochten werknemers toch uitvallen? Dan begeleiden wij mensen in korte tijd met een intensief programma. Zo leren ze omgaan met lichamelijke en psychische klachten. Zonder problemen te functioneren en weer te genieten van werk en hun sociale activiteiten.