In de pers: Zonder persoonlijke connectie veranderen we in digitale lopendebandwerkers

Thuiswerken heeft een grote impact op onze weerbaarheid. GZ-psycholoog Ulrika Leons van Skils observeert dat werkenden zonder partner of gezin bovengemiddeld veel last hebben van het gebrek aan persoonlijk contact met collega’s. Dit kan leiden tot vereenzaming en een gevoel van vervreemding met je werk. “Dit treft vooral mensen die de hele dag in hun eentje achter de computer solistisch werk verrichten. Zonder persoonlijke connectie veranderen ze in digitale lopendebandwerkers”, stelt Leons in NRC dit weekend.

Creatieve oplossingen

Maar dit betekent niet dat we hieraan niets kunnen veranderen. Hoewel er online veel georganiseerd wordt, zoals digitale borrels, blijft dit contact oppervlakkig. Ulrika Leons signaleert: “We zijn moe van de technologie die ons moet helpen om op afstand te doen wat we het liefst in persoon doen. Het organiseren van informele momenten op internet mensen gaat tegenstaan.”

Volgens haar is wezenlijk persoonlijk contact de enige échte manier om de voorraad oxytocine, het hormoon dat vrijkomt als mensen zich verbonden voelen met elkaar, aan te vullen. Liefst in persoon en natuurlijk netjes volgens de coronaregels. Bijvoorbeeld door een wandeling te maken of in hele kleine groepjes samen te werken. Je zult zien dat het de creativiteit en het werkplezier bevordert.


Skils, onderdeel van Zorg van de Zaak Netwerk, begeleidt werknemers om met onrust en stress om te gaan, of om hun weerbaarheidheid in deze tijd te vergroten. Lees hierover meer op deze pagina.