In de pers: ’Vooral nieuwkomers ten prooi aan heroïne’

Publicatie in de Telegraaf, 1 oktober 2019. Met manager centraal aanmeldpunt Morris van Dijk van Ready for Change, onderdeel van Zorg van de Zaak Netwerk. 

Heroïne raakte de laatste jaren in mate van gebruik ondergesneeuwd door cocaïne en xtc. Maar de ’bruine sloper’ is weer terug op straat, merkt Morris van Dijk. De verslavingsexpert ziet steeds meer heroïne- en crackjunkies binnenkomen. „Dit probleem wordt ernstig onderschat.”

„Heroïne maakt een comeback. Een bolletje bruin is tegenwoordig weer even makkelijk verkrijgbaar als een halfje bruin. Cijfers geven een veel te positief beeld van het aantal probleemgebruikers van harddrugs zoals heroïne en crack. Het aantal aanmeldingen in onze kliniek is in de afgelopen twee jaar bijna verdrievoudigd. Omdat deze groep harddrugsgebruikers is ondervertegenwoordigd in onderzoeken en er een toename is van nieuwe gebruikers, wordt het probleem ernstig onderschat.

Verder spoort van Dijk ook aan tot actie: “Afkicken is een langdurig, heftig proces en lukt lang niet iedereen. Het zou helemaal niet zo ver moeten komen. Daarom pleit ik voor meer voorlichting vanuit de overheid over de gevaren van heroïne. Het antidrugsbeleid van eind jaren 80, begin jaren 90 heeft heel goed gewerkt. Wie herinnert het zich niet de ex-verslaafde die langskwam op school om zijn verhaal te doen. Ook deze maatregelen moeten een comeback krijgen. Want als we niet uitkijken, gaan we Amerika achterna, dat al jarenlang geteisterd wordt door een verslavingscrisis.”

Lees het volledige artikel hier.

Over hoe Ready for Change heroïneverslaving en andere verslavingen behandelt, lees je op de website.