“De manier waarop organisaties weer aan het werk gaan zal anders zijn dan voor de crisis”

De coronacrisis heeft organisaties in veel sectoren geraakt. Van de ene op de andere dag werden organisaties gesloten en ontstond er een thuiswerkcultuur. Al deze veranderingen riepen nieuwe vragen op, maar leidden ook tot nieuwe uitdagingen. Stefan van Zuijlen van Zorg van de Zaak Experts deelt zijn ervaringen over afgelopen periode:

“Als Arbeids- en Organisatiedeskundige kijk ik naar het functioneren van organisaties en hun medewerkers. Zo is het interessant om te bekijken wat de invloed is van het thuis- en online werken van medewerkers op hun gezondheid en welzijn en wat het effect hiervan is op de organisatie. In de laatste paar maanden zag ik een shift van ‘thuiswerken verstoort de werk-privé balans en is inefficiënt’ naar ‘ik denk niet dat ik, wanneer Corona voorbij is, op de oude manier door blijf werken’. Door de huidige situatie wordt een bewustzijn gecreëerd dat er veel meer mogelijk is met thuis- en online werken dan voorheen werd gedacht, zowel voor de medewerker als voor de organisatie.”

Tevens zie ik, nu het aantal nieuwe besmettingen aan het afnemen is en de overheidsmaatregelen zijn versoepeld, dat veel organisaties aan het nadenken zijn over de manier waarop ze het werk weer kunnen hervatten op locatie. Natuurlijk dien je rekening te houden met de 1.5m afstandsregel, maar hoe ga je als organisatie om met het gedrag van medewerkers? Zo zullen er medewerkers zijn die (nog) niet naar werk willen komen uit angst voor een besmetting, waar andere medewerkers de 1.5m regel juist niet zo nauw nemen. De manier waarop organisaties weer aan het werk gaan zal anders zijn dan voor de crisis en medewerkers en leidinggevenden krijgen te maken met andere vragen en uitdagingen. Als A&O deskundige help ik organisaties ook nu om hun medewerkers op de juiste manier te ondersteunen en te faciliteren.”


Welke vraagstukken rondom veilig werken spelen er in uw organisatie? Professionals zoals Stefan denken graag met u mee en bieden direct hulp bij de juiste oplossing. Schakel als werkgever vrijblijvend onze corona desk in.