Evaluatie Nationale Vitaliteitsweek bij Zorg van de Zaak MKB

De nationale vitaliteitsweek is voorbij en had als doel: werkend Nederland bewust maken van het belang van de eigen Vitaliteit en Vitamine Aand8 (lees: aandacht).

Aandacht stond deze week centraal. Dit hebben we opgepakt door met het hele team aan ons eigen vitaliteitsbeleid te werken. We hebben in kaart gebracht wat voor ons belangrijk is om Vitaal te zijn en wat we nodig hebben om vitaal aan het werk te kunnen. Samen met Smove geven we hier invulling aan met een kick-off en een 12-weken-programma om fysiek en mentaal uitgedaagd te worden. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder…

“Fysiek actief zijn is van cruciaal belang voor de gezondheid en welzijn – we moeten allemaal elke dag bewegen – veilig en creatief.”

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus – World Health Organisation

Wat is vitaal ondernemen?

Vitaal ondernemen betekent dat je werkt aan de gezondheid van jouw bedrijf. Niet alleen de financiële gezondheid van het bedrijf, maar – misschien nog wel belangrijker – ook aan het menselijk kapitaal, dat zijn al je medewerkers Wie vitaal onderneemt, zorgt dat zijn medewerkers gezond, veilig en met plezier aan het werk zijn.

Wat levert vitaliteit op?

Is je organisatie vitaal, dan hebben je medewerkers een hogere productiviteit en een hogere medewerkersbetrokkenheid en op de langere termijn een aantoonbaar lager verzuim. Je medewerkers voelen zich veilig en gaan met plezier naar hun werk. Kortom, werken in een vitale organisatie is veel leuker. Bovendien is je organisatie productiever en bespaar je verzuimkosten als werkgever.

“Volgens recent onderzoek van PWC kunnen organisaties door te investeren in vitaliteit, besparingen realiseren tot maximaal 12,6 procent van hun omzet.”

Lees ons whitepaper ‘Vitaliteit voor het MKB’ voor alle ins and outs!

Hoe staat het met de Vitamine Aand8 van het MKB-team?

De Nationale Vitaliteitsweek en het thema “Vitamine Aand8” was voor Zorg van de Zaak MKB een perfect moment om te koppelen aan onze team dag.

De dag stond niet alleen in het teken van Vitaliteit, maar ook in het teken van Vitamine Aand8. Na 2 jaar op afstand en online werken, is aandacht, voor jezelf, in je werk, in je team en organisatie essentieel om vitaal en verbonden te blijven.

Samen met één van onze Adviseur Arbeid & Organisatie zijn we tijdens deze team dag aan de slag gegaan met de vraag: Wat is Vitaliteit voor jou?

Antwoorden als, “Vrijheid, Energie en Genoeg slaap” geeft mooie inzichten waar je collega staat en biedt handvatten om met elkaar het gesprek te voeren. Maar ook om de vraag te beantwoorden: wat je nodig hebt om vitaal aan het werk te kunnen zijn en nóg lekkerder in je vel te zitten?


Smove

Maar vitaliteit kan natuurlijk niet zonder bewegen en is essentieel gedurende je werkdag om mentaal fit te blijven. De dag werd dan ook afgesloten met “Let’s smove”, waarbij naast plezier beleven met elkaar, het team zowel actief als mentaal werd uitgedaagd.

Smove is het platform wat helpt om je potentieel te bereiken. Smove brengt de topsport naar de werkvloer. Door je dagelijks 10 minuten mentaal & fysiek uit te dagen oftewel, slim bewegen. Smove, smart move.

De methode van smove is geïnspireerd op de topsportwereld en op bestaande wetenschap. De oefeningen worden alle uitgevoerd op basis van een dubbeltaak:

  • Cognitief uitdagend, je leert altijd iets nieuws dit stimuleert je cognitieve reserve.
  • Fysieke inspanning: een minimale verhoogde hartslag wat bijdraagt aan de beweegrichtlijnen.

 

Dit stimuleert een gezonder brein, waardoor je bestendiger kan zijn tegen o.a. werkdruk, stress, meer zelfvertrouwen krijgt en sterkere cognitieve functies.

Wij kijken terug op een bijzonder leuke en leerzame dag.

Fit zodat medewerkers niet uitvallen

Wij geloven dat jij als MKB-ondernemer voordeel haalt uit onze visie op bedrijfsgezondheid. Wij ondersteunen je in het ontwikkelen van een vitalte organisatie waarin medewerkers worden versterkt in het voeren van eigen regie over hun gezondheid, werk en leven. Dit om uitval van medewerkers te voorkomen en gezond en fit aan het werk blijven.

Houd bijvoorbeeld eens een FiT-gesprek, dit staat voor “Functioneren in de Toekomst”. Dat gaat over kansen, uitdagingen en wederzijdse verwachtingen. Praktische tips? Lees hier meer over zo’n gesprek of bekijk het webinar.

Wil je meteen inzicht in de vitaliteit van je organisatie?

Doe dan de Vitaliteitsscan. Je krijgt een aantal korte vragen over de lichamelijke en geestelijke gezondheid van je team. Hierna krijg je direct persoonlijk advies en ontdek je snel wat jij nog meer kunt doen om de vitaliteit in jouw organisatie te verbeteren.

70% van de MKB’ers die onze test heeft ingevuld heeft een redelijke focus op Vitaliteit. Dat is goed nieuws maar ruimte voor verbetering. Ook benieuwd naar jouw score? Doe onze test en ontvang praktische tips!

Tot slot

Geïnspireerd? Download dan ons Whitepaper of als je vragen hebt, neem dan contact op met je inzetbaarheidscoach of adviseur, we helpen je graag!