Vitaal in 2023: Zorg van de Zaak MKB presenteert de nieuwe MKB FiT-kalender

FiT-kalender 2023

Bureaukalender met praktische tips en tools

Werken aan vitaliteit is niet moeilijk, het belangrijkste is dat je het volhoudt. Bedrijfsgezondheidsnetwerk Zorg van de Zaak presenteert de MKB FiT-kalender 2023: een hulpmiddel om het hele jaar door aandacht te besteden aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid van je team.

“Er zijn allerlei laagdrempelige manieren om te werken aan vitaliteit”, zegt Denise Meijdam, directeur Zorg van de Zaak MKB. “Het belangrijkste is dat je regelmatig aandacht besteed aan de fysieke en mentale gezondheid van je team. De MKB FiT-kalender helpt daarbij. Als je het hele jaar door dagen vastlegt waarop je aan de slag gaat met vitaliteit, verklein je de kans het erbij inschiet in drukke periodes.”

Besparen met vitaliteit

De afkorting FiT staat voor Functioneren in de Toekomst. Op de FiT-kalender staan data die te maken hebben met duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van jouw team. Dat gaat niet alleen over lichamelijke gezondheid, maar ook over mentaal welzijn. In een vitale organisatie zijn mensen fysiek fit, gaan ze met plezier naar hun werk en krijgen voldoende steun om zich te ontwikkelen. Ze zijn productief, kunnen omgaan met veranderingen en worden steeds beter in hun werk. Uit recent onderzoek van PwC blijkt dat investeren in vitaliteit tot 12,6% extra omzet kan opleveren.

De MKB FiT-kalender helpt je het hele jaar door om te werken aan vitaliteit. Je zet de kalender op je eigen bureau en kunt ‘m uitdelen aan je medewerkers. Op die manier heeft het hele bedrijf overzicht van de dagen waarop jullie extra aandacht besteden aan vitaliteit.

Persoonlijke kalender

Passende momenten om aan de slag te gaan met het thema zijn bijvoorbeeld de Vitaliteitsweek, de Dag van de Mantelzorger en de Brain Awareness Week. De kalender bevat ook praktische tips en tools om invulling te geven aan deze momenten. Kies een aantal dagen waarop je wilt aanhaken, tipt ze. De kalender kan je ook helpen om FiT-gesprekken te plannen met jouw medewerkers.

“Tijdens de Vitaliteitsweek hebben wij bijvoorbeeld met ons team een brainstorm gehouden over wat vitaliteit voor ons betekent”, zegt Meijdam. “Je hoeft echt niet elke datum flink uit te pakken. Stuur medewerkers met een zware zorgtaak bijvoorbeeld een bloemetje op de Dag van de Mantelzorger. Vele kleine gebaren maken samen groot verschil.”

Ondernemer, vergeet ook jezelf niet

Vergeet ook niet jouw eigen vitaliteit als ondernemer. Zorg van de Zaak MKB organiseert komende tijd een aantal speciale bijeenkomsten voor kleine en middelgrote ondernemers om inspiratie op te doen, hun hart te luchten en te sparren.

Zorg van de Zaak MKB publiceerde vorig jaar voor het eerste een FiT-kalender en kreeg veel positieve reacties van klanten. Dit jaar is hij nog meer toegespitst op de behoefte van mkb-ondernemers. Er hoort ook een podcastserie bij, waarin Zorg van de Zaak MKB je helpt aan de slag te gaan met jullie vitaliteitsdata.

Download de FiT-kalender