Hoe gewoontes kunnen helpen bij een gezonde leefstijl

Goede voornemens om meer te bewegen, minder afgeleid te zijn of meer groenten eten kennen we allemaal. Je hebt de motivatie, maar toch lukt het niet altijd om de goede keuze te maken. Dat is niet zo gek, omdat je de meeste keuzes niet rationaal maakt maar vanuit de automatische piloot. Zoals Tijdwinst.com schrijft: “Je brein – en dan met name je accu– raakt op door beslissingmoeheid.” Vaste gewoontes kunnen helpen om die goede voornemens wél om te zetten in gedrag.

Waarom maken vaste gewoontes het makkelijker om gezonde keuzes te maken? Omdat je niet elke keer hoeft te kiezen, dus bespaar je energie. De beslismomenten zijn namelijk vermoeiend voor je brein. Dit wordt in de wetenschap ‘Ego depletion’ genoemd, en houdt in dat je motivatie opraakt. En die motivatie is belangrijk, wil je uitstelgedrag voorkomen. Ontbreekt het je daaraan – de batterij is op – dan vindt je brein het lastig om de juiste keuze te maken. Het gaat voor hetgeen dat het makkelijkst is of binnen handbereik ligt.

Om te voorkomen dat je brein-batterij opraakt en je aan het eind van de dag toegeeft aan verleidingen en slechte keuzes, kun je de volgende tips gebruiken:

  1. Beslis van te voren wat je vandaag gaat doen. Maak je plannen zo concreet mogelijk. Wil je bijvoorbeeld gezonder eten? Zorg dan dat je al bedenkt wat je maaltijd gaat zijn.
  2. Blijf herhalen en plan het in: de kracht zit ‘m in herhaling. Lukt het een keertje niet, blijf dan niet teleurgesteld maar kijk hoe je je routine morgen wel weer kunt oppakken.
  3. Houd je brein-batterij op peil, bijvoorbeeld door voldoende pauze te nemen of even te gaan wandelen.

Maak van je gewenste gedrag een gewoonte

Grote kans dat je routines afgelopen jaar zijn veranderd. Sinds de lockdown zijn we ongezonder gaan leven, zo blijkt uit ons onderzoek. Terwijl bijna de helft van de ondervraagden iets wil doen om dit te veranderen. Om de goede routines in je dagelijkse werkdag toe te passen, helpt de training ABC van succesvol thuiswerken. Hierbij krijg je concrete tips om van je gewenste gedrag een gewoonte te maken. Lees hier meer over deze training.

Bron: https://snellezen.com/uitstelgedrag-aanpakken/