Week van de werkstress 2019: belangrijkste lessen

In de Week van de Werkstress vorige week hebben we veel aandacht besteed aan het signaleren van werkstress, de mogelijkheid geboden om te testen hoe het met iemands stressniveau staat en ook informatie en advies daarover gedeeld.

We deelden iedere dag tips passend bij het thema van die dag, maakten kennis met Stressjam en organiseerden samen met Vitaliteitnetwerk een symposium over Breinvriendelijk Werken op digital detox donderdag. Er was enorm veel aandacht voor dit onderwerp vanuit werkgevers, werknemers en in de media.

Gezien het belang en omvang van het onderwerp, verwachten we dat dit onderwerp nog wel een tijd op de agenda staat. Dit moet ook, want hoewel werkgevers verschillende maatregelen treffen om werkstress te voorkomen is dat nog niet altijd genoeg. Bijna de helft (45%) van de werknemers geeft aan dat er op het werk (aanvullende) maatregelen nodig zijn tegen werkstress en 35% van het werkgerelateerde verzuim had volgens werknemers met werkdruk of werkstress te maken. Bekijk hier de factsheet van TNO over werkstress.

Als we terugkijken op de themaweek, zijn onze belangrijkste lessen voor meer werkplezier:

1. Werkstress kun je voorkomen. Als werknemer, door hulp te zoeken bij stress en het bespreekbaar te maken op de werkvloer.  Als leidinggevende, door signalen te herkennen en trainingen aan te bieden.

2. Op uitval door werkstress kun je flink besparen. De kosten van werkstress gerelateerd verzuim zijn opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar!

3. Erken de rol van technologie in je focus en werkdruk. Tegenwoordig staan we altijd ‘ aan’. Leer je goed omgaan met je focus en

4. Neem voldoende tijd voor herstel! Dit doe je in een omgeving die hiervoor ook voldoende mogelijkheid biedt, of door lekker te gaan bewegen.

5. Speel als werkgever in op wat medewerkers motiveert: ontwikkeling en autonomie. Dit vergroot het werkplezier.

Zorg van de Zaak Netwerk biedt concrete handvatten om binnen uw organisatie werkdruk aan te pakken. Neem hiervoor een kijkje op deze pagina. Heeft u vragen of wilt u in gesprek met onze deskundigen? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Bekijk hier een aantal foto’s terug van de dag (foto’s door Vitaliteitsnetwerk Nederland)