We werken zó efficiënt dat we er eenzaam van worden

Artikel AD, 28-05-2018. Publicatie met vertrouwenspersoon Annelies van der Velden werkzaam bij Zorg van de Zaak Netwerk.

De hele dag druk met targets halen en mailtjes sturen, maar je kunt nog geen gesprek met iemand voeren. Een sociaal isolement op het werk ligt op de loer, waarschuwt vertrouwenspersoon Annelies van der Velden. ,,Contact met collega’s is juist noodzakelijk als sociale buffer tegen stress.”

,,Ik kom nogal vaak gevallen van eenzaamheid op de werkvloer tegen”, zegt Van der Velden, vertrouwenspersoon en mediator bij Zorg van de Zaak. Dat wordt onderschreven door cijfers van het CBS: 3 procent van de werkenden (een kwart miljoen mensen) is eenzaam. Steeds meer werknemers komen in een sociaal isolement terecht door hoe het werk tegenwoordig wordt ingericht, ontdekte de mediator. ,,De nadruk ligt op efficiëntie. Mensen moeten hun eigen targets halen en werken niet samen. Als je al iets tegen elkaar moet zeggen, stuur je een mailtje. Dat is efficiënt. De sociale cohesie op de werkvloer is weg.’’

Lees het gehele artikel