Waarom het verzetten van de klok ons tijdelijk minder productief maakt

Artikel NU.nl, 23 maart met Cobi Wattez, arbeids- en organisatiepsycholoog bij Zorg van de Zaak Netwerk.

(…)”Regelmatig laait de discussie over de zomertijd weer op. Veel mensen hebben moeite met de aanpassingen in hun dagritme en met de energiebesparing die het verzetten van de klok zou opleveren, lijkt het ook wel mee te vallen.

Het Europees Parlement stemde in februari over het voortbestaan van de zomertijd, maar kwam nog niet tot een afschaffing. Wel komt er een onderzoek naar het nut en de gevolgen ervan.

Sommige mensen hebben niet alleen op de korte termijn last van de wijziging in het dagritme, maar houden langere tijd problemen met in slaap vallen. En dat is niet bepaald bevorderlijk voor de prestaties op de werkvloer.

Melatonine

“Als het licht is wordt serotonine aangemaakt, wat opgewekt en levendig maakt. In het donker produceert het lichaam juist melatonine, wat je lichaam vertelt dat het tijd wordt om te gaan slapen. Door het licht te verplaatsen, wat gebeurt door het verzetten van de klok, wordt je biologische klok dus beïnvloed”, legt arbeids- en organisatiepsycholoog Cobi Wattez van bedrijfszorgnetwerk Zorg van de Zaak uit.” Lees meer