Vakantie stressfactor voor ouders

Volgens psycholoog Thijs Launspach zijn we te perfectionistisch geworden. Dit uit zich niet alleen op werk- en sociaal gebied, maar ook in onze vrije tijd. Uit onderzoek van een Belgische universiteit blijkt dat 12 procent van de ouders te maken krijgt met langdurige stress door het ouderschap. Dit wordt een ‘parentale burn-out’ genoemd. Deze wordt niet veroorzaakt door werkdruk, maar door de drukte die opvoeden met zich meebrengt. Ouders hebben het drukker dan vroeger: beide partners werken en zorgen daarnaast voor de kinderen.

Daarnaast spelen dus die hoge verwachtingen mee, ook van de vakantie. De ‘instaproof’ bestemmingen lijken heel even de oplossing voor ons drukke leven, maar de vakantie is vaak even stressvol als de thuissituatie omdat de structuur wegvalt.

In hoeverre beïnvloedt jouw privéleven je werksituatie? Zorg van de Zaak voert momenteel de campagne Levensloopstress. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de gevolgen van levensloopstress voor werkend Nederland. Meer weten? Kijk op onze campagnepagina.