Heb je een kinderwens, dan kun je altijd anoniem een afspraak maken bij de bedrijfsarts. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. De werkgever krijgt dan een rekening zonder dat er een naam op staat. Met alle beroepsgroepen in de geboortezorg is afgesproken dat alle zwangeren het advies krijgen rond de 12-16 weken zwangerschap een afspraak te maken met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts zet op een rij hoe je tijdens je zwangerschap je werk veilig kan doen tot aan het verlof. Zo nodig bespreek je samen of er aanpassingen nodig zijn na het bevallingsverlof.
Een zwangerschap is een periode waarin je best veel moet regelen. Naviva Kaamzorg heeft een overzicht van de belangrijkste zaken, die je als aanstaande moeder moet regelen. Bekijk de pagina.
Werkstress tijdens de zwangerschap kan de kans verhogen dat het kindje een lager geboortegewicht kan krijgen. Uit onderzoek blijkt dat een baby wel 150 gram lichter kan zijn bij de geboorte als je veel met stress te maken hebt gehad in je werk, dat is net zoveel als wanneer je tijdens een zwangerschap rookt. Ook heb je een hogere kans op hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.
Heb je te maken met werkstress, dan raden we aan om in eerste instantie contact op te nemen met je leidinggevende. Je leidinggevende is het eerste aanspreekpunt. Mocht je daar om een of andere reden moeite mee hebben dan kun je altijd naar je bedrijfsarts om nog eens door te nemen wat het advies is, je kunt dan ook een brief meekrijgen met het advies erin om te bespreken met je leidinggevende. Soms belt de bedrijfsarts zelf met de leidinggevende om het advies toe te lichten, om zeker te weten dat de leidinggevende het serieus neemt.
Wij adviseren om de situatie te bespreken met je werkgever die een onderzoek bij Zorg van de Zaak Experts kan aanvragen. Een andere optie is om een afspraak te maken voor preventief spreekuur bij de bedrijfsarts die een doorverwijzing voor een nader onderzoek bij Experts kan adviseren.
Een werkneemster mag na haar bevallingsverlof een kwart van haar werktijd besteden aan kolven/borstvoeding geven. Dat mag tot 9 maanden nadat je weer bent gaan werken.
Een kwart van de werktijd mag hieraan besteed worden, dat mag dus ook thuis.
De werkgever moet een kolfruimte beschikbaar stellen. Als er geen ruimte is, dan raden wij je aan om dit bespreekbaar te maken en/of aan te kaarten bij de OR. Andere afspraak kan zijn dat je.thuis mag kolven/borstvoeding geven. Dan moet de werkgever daar wel in faciliteren (in extra tijd).
Je kunt twee weken voor werkhervatting met je leidinggevende contact opnemen en aan geven dat je op ziet tegen werkhervatting. Vervolgens kun je een afspraak maken met de bedrijfsarts. Indien je voor je verlof al bij de bedrijfsarts bekend was mag je ook rechtstreeks daarmee schakelen.
Vanuit ons netwerk kan Skils je ondersteunen in je herstel en de verwerking van zwangerschap en kraamtijd en tevens begeleiden in hoe je de stap naar werk kan gaan vormgeven.
Nieuw ouderschap gaat veelal gepaard gaat met nieuwe ontwikkelingen, onzekerheden en een extreem gevoel van verantwoordelijkheid en veelal in combinatie met vermoeidheid. Al die gevoelens mogen er zijn. Op het moment dat je deze als buiten proportioneel/ extreem ervaart dan is dat ook zo en mag je om hulp vragen. De huisarts, het consultatiebureau of de verloskundige zijn het eerste aanspreekpunt. Bij Skils vind je een passende sparringspartner waarmee je samen kan kijken naar je twijfels en hoe daar mee om te gaan in privé en werk.