Hulp bij vragen
Op zoek naar directe hulp en advies bij vraagstukken over inzetbaarheid en het coronavirus? Neem dan contact op met onze corona desk.
Voor de meest actuele informatie over het coronavirus, kijk op de website van het RIVM. Voor oud-patiënten van corona heeft het Longfonds een platform opgericht met informatie en adviezen: het coronalongplein.
FAQ Coronavirus voor werkgevers
Nee, arbodiensten spelen geen rol bij het vaccineren. In de vaccinatiestrategie van de Rijksoverheid is terug te vinden wie het vaccineren uitvoert en voor welke doelgroep. Lees hier meer.
Mogen arbodiensten/bedrijfsartsen zorgmedewerkers vaccineren?Nee, op dit moment neemt de GGD de coördinerende en uitvoerende rol op zich.
Bedrijfsartsen kunnen in samenwerking met de werkgevers in de zorg bijdragen aan de vaccinatiebereidheid met voorlichting over de vaccinatie en het vaccin.
De bedrijfsarts is als onafhankelijke en deskundige adviseur een betrouwbare informatiebron voor medewerkers. Dat is een belangrijke aanvulling op de landelijke voorlichtingscampagne. Ook kan de bedrijfsarts nazorg bieden aan medewerkers, mochten zij klachten krijgen na hun vaccinatie. Tenslotte is dossiervoering van de vaccinatiestatus in de werksituatie een rol van bedrijfsartsen.
Sinds 1 juli 2021 is Zorg van de Zaak Health Services gestopt met het aanbieden van de teststraten op Zorg van de Zaak locaties. De dienstverlening op klantlocatie blijven we voortzetten. Interesse? Stuur een mail naar covid-19@zorgvandezaak.nl, en wij nemen contact op.
Meer informatie is ook te vinden op de corona desk.
De medisch professionals of bedrijfsartsen spelen geen rol bij de diagnosestelling van het coronavirus. Dit is de rol van de huisarts, in samenspraak met de GGD.
Zorg van de Zaak biedt COVID-19 testen aan voor organisaties die hun medewerkers snel willen laten testen. Onze assistentes COVID-19 verzorgen tests bij medewerkers om vast te stellen of iemand besmet is met het coronavirus, die in het laboratorium van Streeklab Haarlem worden onderzocht.
De bedrijfsarts heeft vooral een adviserende rol, gericht op het nemen van (bedrijfsspecifieke) maatregelen om besmetting te voorkomen en passende maatregelen als een medewerker besmet is. Vanzelfsprekend in afstemming met de landelijke richtlijnen vanuit de overheid.
Nee, het uitgangspunt is dat verplichten niet mogelijk is. Iedere burger heeft het grondrecht op onaantastbaarheid van het lichaam. Dit houdt in dat iedereen zelf mag bepalen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt, bijvoorbeeld het toestaan van medische onderzoeken of het laten inenten met een vaccin. Uitzonderingen op dit grondrecht zijn alleen mogelijk indien deze bij wet zijn geregeld.
Je kan met medewerkers in gesprek gaan om het belang van een coronavaccinatie te benadrukken en hen verwijzen naar de website van de Rijksoverheid en het RIVM. Je mag medewerkers verzoeken om zich te laten vaccineren, maar let op: medewerkers mogen zich niet onder druk gezet voelen. Het is de eigen vrijwillige keuze van de medewerker om zich te laten vaccineren.
Nee, dat mag niet. Werkgevers mogen een medewerker niet vragen of hij is besmet, zich heeft laten testen en/of zich heeft laten vaccineren. Ook mogen werkgevers niet herleidbaar tot een persoon registreren of de medewerker zich wel of niet heeft gevaccineerd. Dit is namelijk een bijzonder persoonsgegeven. Op grond van de regels uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Uitvoeringswet AVG (UAVG) is onder meer het verzamelen, vastleggen, opvragen, raadplegen en gebruiken van gegevens over de gezondheid in beginsel verboden, en mag zelfs niet met toestemming van de medewerker.
De normale regels gelden bij ziekte door het coronavirus. De medewerker moet zich ziekmelden en zich aan de verdere procedures houden die bij zijn werkgever gelden. De werkgever moet in principe het loon tot een bepaald percentage doorbetalen. Dat de ziekte het gevolg is van het coronavirus maakt dit niet anders.
Medewerkers die vanwege verblijf in het buitenland niet in staat zijn weer naar het werk te komen vanwege verplichte quarantaine, reisbeperkingen of andere blokkades vanwege corona, moet de werkgever waarschijnlijk wel doorbetalen. Het hangt van de specifieke omstandigheden en het lokale arbeidsrecht per land af welke regels er gelden.
Het is belangrijk dat de werkomgeving veilig is ingericht volgens de richtlijnen van het RIVM. Op dit moment betekent dat thuiswerken als het kan, en op kantoor als het nodig is. In de praktijk ziet dit er voor iedere organisatie anders uit. Hulp nodig bij de juiste inrichting? Neem dan contact op met de corona desk.
Neem contact op met de corona desk van Zorg van de Zaak Netwerk. Onze specialisten staan voor u klaar en helpen u direct op weg met uw vragen over inzetbaarheid en het coronavirus.
FAQ coronavirus voor medewerkers
Nee, je werkgever kan je niet verplichten om vakantiedagen op te nemen, en moet het loon doorbetalen.
Een werkgever kan en mag dit vragen, maar de medewerker is niet verplicht om te antwoorden. Als een medewerker besluit antwoord te geven op de vraag, mag de werkgever hierover niets vastleggen.
De bestaande privacyregels gelden. Dit betekent dat er in het verzuimdossier van de werkgever maar een beperkt aantal medische gegevens mogen worden genoteerd: de functionele mogelijkheden, de werkzaamheden waartoe de medewerker in staat is, de mate van arbeids(on-) geschiktheid, werkaanpassingen die nodig zijn voor re-integratie en de verwachte duur van de arbeidsongeschiktheid. De werkgever mag alleen medische gegevens opnemen als er een duidelijke noodzaak is en de organisatie rekening moet houden met de gezondheid van de medewerker.
Nee, dat mag niet. Werkgevers mogen een werknemer niet vragen of hij is besmet, zich heeft laten testen op de aanwezigheid van COVID-19 en/of zich heeft laten vaccineren tegen het coronavirus.
Bespreek je zorgen als eerste met je leidinggevende. Kijk samen welke aanpassingen nodig zijn. Indien jullie er samen niet uitkomen, kan er professionele hulp van bijvoorbeeld een bedrijfsarts of arbeidshygiënist worden ingeschakeld.