Stress hoeft gezondheid niet in de weg te staan

Gezonde versus ongezonde stress

Meestal worden de negatieve kanten van stress belicht. Maar dit geeft een veel te eenzijdig beeld, vindt stressexpert Suzan Kuijsten. “We hebben stress in veel situaties juist nodig en kunnen er gelukkig van worden. Als je goed gebruikmaakt van stress staat het je gezondheid echt niet in de weg.” Maar de spanning moet wel weer afnemen, zodat stresshormonen niet te lang actief blijven en je brein tot rust komt en kan herstellen.

Hoe kun je het beste omgaan met stress? Bekijk het filmpje waarin Raoul Koolen, bedrijfsmaatschappelijk werker, antwoord geeft op deze vraag en tips geeft over hoe je het beste met stress kan omgaan.

De ‘pompiedom-stand’

Volgens Kuijsten gaan we verkeerd met stress om. Niet de stress is het probleem, maar dat we onszelf geen hersteltijd gunnen. “Uitrusten doe je pas als je lichaam in de ‘pompiedom-stand’ komt,” aldus Kuijsten. Dit betekent dus niet dat je een rondje moet gaan rennen om energie te krijgen. Je kunt beter rustig een stukje wandelen of mijmeren op de bank. Lees meer over de positieve effecten van stress in dit artikel.

Een gezonde omgang met stress

Kortom, we moeten veel meer lummelen, ook op de werkvloer, want het is essentieel voor onze creativiteit en psychische gezondheid. Wilt u als werkgever werkstress bespreekbaar maken of verminderen? Bekijk dan onze pagina met tools, adviezen en trainingen om te werken aan meer bewustwording en meer werkplezier.