Loading...

Kantoorergonomie

Elk beroep brengt bepaalde risico’s met zich mee voor de gezondheid. De ergonomen van Zorg van de Zaak doen uitgebreid onderzoek naar werkomstandigheden. Ze kijken naar de inrichting en spreken met werknemers om hun ervaringen te horen.

Bel direct met een adviseur

030 2123890

Vakkundig advies?

Stel uw vraag

Voor een bedrijf loont het de moeite om eens te kijken naar ergonomische klachten. Zeker als meerdere werknemers min of meer dezelfde klachten hebben.

Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014 (door CBS en TNO) blijkt, dat er in 2013 152.700 meldingen van beroepsziekten zijn gedaan. Bij bijna de helft (49,2 procent) van de beroepsziekten in dat jaar ging het om klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, met name RSI aan schouder of bovenarm en rugklachten.

Heeft een werknemer de juiste houding?

Een juiste houding kan veel klachten voorkomen. Maar soms is het lastig om de juiste houding aan te nemen. Denk aan een werknemer op een tankstation die veel zittend werk doet van achter een balie die niet versteld kan worden. De werknemer rekent af met klanten, verwerkt gegevens in de computer en kijkt op beeldschermen naar mensen die aan het tanken zijn. Na er enkele maanden te hebben gewerkt, krijgt hij last van zijn nek. De vraag is of de werknemer wel goed zit en wat de werkgever daar aan kan doen.

Ergonomisch verantwoord werken loont

Voor een bedrijf loont het de moeite om eens te kijken naar dit soort ergonomische klachten. Zeker als meerdere werknemers min of meer dezelfde klachten hebben. Zijn deze te voorkomen, dan blijven meer werknemers gevrijwaard van dit soort fysieke gezondheidsproblemen. En het bedrijf bespaart geld doordat er minder ziekteverzuim is. In het geval van de tankstations kan bijvoorbeeld onderzocht worden of de beeldschermen wel goed staan opgesteld en of de balies niet te hoog of te laag zijn.

Hoe kan Zorg van de Zaak hierbij helpen?

De experts (ergonomen) van Zorg van de Zaak doen uitgebreid onderzoek naar de werkomstandigheden. Ze kijken naar de inrichting en spreken met werknemers om hun ervaringen te horen. Verder meten ze bijvoorbeeld wat de hoogte moet zijn van de balies, wat de afstand moet zijn tot de beeldschermen, om zo precies in kaart te brengen wat de juiste opstelling moet zijn. Aanpassingen worden getoetst aan alle gestelde arbo-eisen.

Preventieve maatregelen

De experts van Zorg van de Zaak kijken ook naar preventieve maatregelen: hoe kan een bedrijf ervoor zorgen dat er blijvend aandacht is voor ergonomie. Zodat klachten over de fysieke werkomstandigheden zoveel mogelijk worden voorkomen. De expertise van de ergonomen van Zorg van de Zaak heeft zijn meerwaarde bewezen bij tal van organisaties.

Vakkundig advies?'Kantoorergonomie'

Stel uw vraag