Loading...

Eetstoornis

Mensen met een eetstoornis zijn extreem veel bezig met eten en hun gewicht. Vaak hebben ze (ernstig) overgewicht. In Nederland stijgt het aantal mensen met overgewicht. Mede daardoor neemt het aantal diabetespatiënten naar verwachting toe tot bijna 1 miljoen. Co-eur, een onderdeel van het Zorg van de Zaak Netwerk, heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van volwassenen met (ernstig) overgewicht en eetstoornissen.

Bel direct met een adviseur

088-277 88 29

Vakkundig advies?

Stel uw vraag

Zwaarlijvigheid heeft invloed op het dagelijks functioneren. Het ziekteverzuim onder die groep is aanzienlijk hoger dan onder werknemers met een normaal gewicht.

Schuldig na weer een zak chips

Hoe werkt het als iemand een eetstoornis heeft? Het gaat bijvoorbeeld als volgt: Een vrouw van in de dertig probeert af te vallen, maar steeds komen de kilo’s er weer bij. Ze voelt zich schuldig of rot als ze een zak chips, chocolade of ander ‘lekkers’ heeft gegeten. Haar drang naar zoet, vet en (te) veel eten heeft ze niet onder controle. Het lijkt wel alsof die drang sterker is dan zijzelf.

Binge Eating Disorder

Haar werkgever vermoedt al enige tijd dat het niet helemaal goed gaat met zijn werknemer. Op een gegeven moment vertelt ze zelf in een persoonlijk gesprek dat ze lijdt aan de eetstoornis Binge Eating Disorder. Ze verzuimt nog niet. Toch vindt de werkgever dat hij hier iets aan moet doen. Hij maakt zich zorgen over haar en wil langdurig ziekteverzuim voorkomen.

Wat kan een werkgever doen?

Organisaties krijgen steeds meer te maken met werknemers met ernstig overgewicht. In bovenstaand voorbeeld komt dit door de eetstoornis Binge Eating Disorder, maar er kan ook sprake zijn van obesitas (zeer ernstig overgewicht met een BMi boven de 30). De zwaarlijvigheid heeft invloed op het dagelijks functioneren. Het ziekteverzuim onder die groep is aanzienlijk hoger dan onder werknemers met een normaal gewicht. Afvallen is dus ook in het belang van de werkgever. Maar dat gaat niet zo gemakkelijk, zeker niet met een eetstoornis.

Hoe kan Zorg van de Zaak hierbij helpen?

Co-eur, een onderdeel van het Zorg van de Zaak Netwerk, heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van volwassenen met (ernstig) overgewicht en eetstoornissen. Daarbij kijkt Co-eur ook naar de onderliggende oorzaken. Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de mensen met overgewicht psychische problemen heeft. Behalve depressies komen emotie-eten, angstklachten of bewegingsangst en impulsiviteit veel voor. Een dieet is dan niet voldoende, om blijvend resultaat te boeken moet de oorzaak weggenomen worden. Co-eur biedt een multidisciplinaire behandeling op maat voor verstoord eetgedrag en (ernstig) overgewicht. De behandeling bestaat uit een nauwe samenwerking tussen psycholoog, arts, diëtist en fysiotherapeut.

Co-eur werkt samen met de Universiteit Maastricht. Dankzij onderzoek kunnen eetstoornissen met (ernstig) overgewicht in de toekomst nog effectiever worden behandeld of zelfs preventief worden aangepakt.

Vakkundig advies?'Eetstoornis'

Stel uw vraag

Co-eur: Eetstoornissen

Co-eur is een centrum voor eetstoornissen en ook de daarmee gepaard gaande psychische klachten die (ernstig) overgewicht als gevolg hebben. Onze aanpak is het enige wetenschappelijk bewezen effectieve behandelprogramma in Nederland. Co-eur wil zowel voor het individu als voor de sociale omgeving resultaatgerichte en duurzame oplossingen bieden.

Bezoek de website

Volg Co-eur: Eetstoornissen op