Persbericht: Versnelling in GGD-testproces met COVID-19 check van Zorg van de Zaak Netwerk, &niped en Streeklab Haarlem

Utrecht, 20 april 2020 – Het GGD-proces om zorgmedewerkers te testen, die buiten ziekenhuizen werken en Coronaverschijnselen hebben, werkt te traag. Met de COVID-19 check voor zorgpersoneel wordt een snelle aansluiting op dit GGD-proces geboden én worden tevens de bedrijfsarts en HR manager ontzorgd. De COVID-19 Check is een initiatief van Zorg van de Zaak Netwerk, &niped en Streeklab Haarlem, die vorige maand eerst de variant voor eigen zorgpersoneel introduceerden.

Er is veel kritiek vanuit zorginstellingen op de tijd die het GGD-proces in beslag neemt om van aanvraag tot daadwerkelijke test te komen. En juist op dat deel van het testtraject biedt de COVID-19 check uitkomst. Middels een online screening wordt binnen enkele minuten duidelijkheid geboden over de zorgmedewerkers die in aanmerking komen voor een COVID-19 test. Vervolgens ontvangen zij een aanmeldformulier in hun mail, waarmee zij bij de plaatselijke GGD getest kunnen worden. Tegelijkertijd betreft het ook een directe ontlasting van bedrijfsarts en/of HR manager, doordat er in dit proces weinig tijdsinzet van hen nodig is.

Vitale beroepen

Naast de COVID-19 Check voor zorgprofessionals blijft ook de variant beschikbaar voor organisaties behorende tot de vitale beroepsgroepen. Deze wordt aangeboden in combinatie met een thuistest. De inzet van e-health zorgt naast snelheid ook voor beheersbare kosten.

Richtlijnen RIVM en GGD

De COVID-19 Check is afgestemd op de richtlijnen van het RIVM en de GGD en daarmee een betrouwbaar instrument om te bepalen of er sprake is van een besmetting met het coronavirus. De check bestaat uit een online screening waarin de symptomen van het coronavirus, een risicoberekening en vragen over de functie aan bod komen. Indien nodig volgt er een telefonische triage met een arts en een eventuele test.

 


Over Zorg van de Zaak Netwerk
Zorg van de Zaak is een netwerkorganisatie van arbobedrijven, expertisebedrijven en zorgbedrijven met ruim 5.300 medewerkers. Vanuit het netwerk wordt integrale ondersteuning rond impactvolle momenten geboden op het werk, thuis en in de (poli)kliniek. Hierdoor kunnen mensen blijven werken en meedoen in de samenleving. Daarmee vormt Zorg van de Zaak een uniek platform voor participatie.

Over &niped
&niped is een autoriteit op persoonlijke preventie in Nederland, met een onafhankelijke en betrouwbare meting (www.persoonlijkegezondheidscheck.nl). De kern van &niped is een betrouwbaar, toegankelijk en zeer schaalbaar e-healthplatform, dat met een veilige online omgeving deelnemers in staat stelt een persoonlijk gezondheidsprofiel vast te stellen en te bewaken. Hiermee geven wij mensen inzicht in hun gezondheid en inspireren wij om waar nodig met verandering van leefstijl aan de slag te gaan. Ook geven wij organisaties inzicht en helpen wij om de vitaliteit, inzetbaarheid en productiviteit te verhogen. Het &niped e-healthplatform, levert dagelijks grote hoeveelheden data (big data) op. &niped stelt deze data beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en werkt samen met haar partners aan een gezonder Nederland.

Over Streeklab Haarlem
Streeklab Haarlem is het kenniscentrum voor infectieziekten, infectiepreventie en microbiologische diagnostiek voor de regio Kennemerland en omstreken. Streeklab Haarlem is een zelfstandige, geaccrediteerde (ISO 15189:2012) stichting en werkt voor de eerste lijn: huisartsen en verloskunde, de tweede lijn: verpleeghuizen en ziekenhuizen (Spaarne Gasthuis, Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk), de GGD Kennemerland, andere instellingen voor gezondheidszorg, wetenschappelijke en commerciële partners.