Tips: Hoe maak je als organisatie het werk beter en leuker

Hoe maak je als organisatie het werk beter en leuker. Vitaliteit op de werkvloer en de thuiswerkplek zou dan ook bij iedere organisatie bovenaan de agenda moeten staan.

Lees de tips die bijdragen aan een vitale en gezonde organisatie:

1. Vitaliteitsbeleid
Met een langetermijnvisie en -strategie voor vitaliteit biedt je duidelijkheid aan je organisatie en medewerkers. Je laat zo ook zien dat je het thema serieus neemt. Beschrijf hoe je vitaliteit ziet, wat de winstpunten zijn, wat er voor nodig is en hoe je het verbindt met duurzame inzetbaarheid. Zorg dat leidinggevenden voldoende aandacht schenken aan hun eigen vitaliteit en die van hun medewerkers. Ga in gesprek met werknemers die weerstanden hebben tegen vitaliteit als onderwerp op de werkvloer.

2. Stimuleer vitaal werken
Met leuke extra’s zullen je medewerkers eerder willen werken aan hun vitaliteit. Denk aan het aanbieden van een gezondheidspakket als een medewerker stopt met roken of de mogelijkheid voor medewerkers om jaarlijks sportieve activiteiten te declareren.

3. Beweging en ontspanning
Met het op kantoor werken achter computers en het vele thuiswerken hoeven medewerkers bijna niet meer op te staan van hun werkplek. Te lang zitten is slecht voor de gezondheid en kan zelfs lijden tot diabetes en hart- en vaatproblemen. Verbeter daarom vitaliteit hierbij op de werkvloer door medewerkers de gelegenheid te bieden om staand te werken. Of laat ze meerdere, korte pauzes op kantoor nemen. Goed voor meer onderling contact en ontspanning, omdat mensen hun hoofd even kunnen legen. Het leidt tot frisse ideeën en nieuwe inspiratie en energie voor het werk. Verder is het maken van een lunchwandeling en het nemen van de trap in plaats van de lift een goede manier om meer beweging op het werk te krijgen.

4. Sociale en emotionele vitaliteit
Vitaliteit in organisaties heeft sociale en emotionele kanten. Wat bijdraagt aan het functioneren van medewerkers is dat ze genoeg contact hebben met collega’s over wat ze bezighoudt. Daarnaast is het goed als medewerkers tijdens functioneringsgesprekken over hun vitaliteit kunnen en mogen praten. Daarbij horen ook privéonderwerpen zoals financiële en relatieproblemen. Het gaat er niet zozeer om dat je die als werkgever oplost, maar wel dat je weet wat speelt, erover kunt meedenken en er rekening mee kunt houden.

5. Stress tegengaan
Houd daarnaast signalen van stress goed in de gaten. Als mensen vaak afwezig reageren, afspraken vergeten, mopperen en snel geïrriteerd reageren. Ga het gesprek met ze en geef hun extra de gelegenheid om hun hart te luchten en weer vitaler te worden. Ga bij thuiswerkers na of ze thuis hun werk wel goed en rustig genoeg kunnen doen. Benadruk naar hen toe ook dat ze erop letten dat hun werkdagen niet te lang worden en dat ze deze het beste vast kunnen indelen.

 

Bron: 8 tips om vitaliteit op de werkvloer te verhogen – Trends in HR