Meer ongelukken op de werkvloer, relatief veel jongeren

Publicatie AD.nl, 31-01-2019. Met Daniel Kuin, arbeidshygiënist en veiligheidskundige bij Zorg van de Zaak.

Het aantal ongelukken op de werkvloer is toegenomen. In 2017 had 1,6 procent van de werknemers een ongeluk op de werkvloer. In 2015 was dat 1,4 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Deze groep kon minimaal een dag niet komen werken. De bouw, waar in het verleden veel ongelukken waren, heeft opvallend genoeg juist minder te maken gehad met ongevallen het afgelopen jaar, vertelt Tanja Traag, arbeidsmarktdeskundige bij het CBS. ,,In de vervoerssector, de landbouw, industrie en horeca zijn relatief veel ongelukken en was er ook sprake van groei.” Waarom er sprake is van een toename, is nog niet onderzocht.

Voorkomen

Als er ongelukken op de werkvloer plaatsvinden, is dat vaak het gevolg van een gedragscomponent, ziet Daniel Kuin, arbeidshygiënist en veiligheidskundige bij bedrijfsartsennetwerk Zorg van de Zaak. ,,In de waan van de dag willen mensen soms nog snel even iets regelen. Juist op die onachtzame momenten gaat het fout.” Helemaal voorkomen is niet mogelijk, maar het zou wel helpen om het veiligheidsbewustzijn te vergroten. ,,Iedereen moet zich bewust zijn van alle risico’s. Het laatste moment voordat je met een taak aan de slag gaat, kun je je bijvoorbeeld nog even afvragen of je er alles aan hebt gedaan om ervoor te zorgen dat je het werk op een veilige manier gaat uitvoeren. ‘Bezint eer ge begint’”, aldus Kuin.

Lees het volledige artikel