Helft werknemers is buiten werktijd bereikbaar

Bijna de helft van de Nederlandse werknemers is ook buiten werk nog bereikbaar. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS en TNO onder 63.000 werknemers. Vooral managers en werknemers in het onderwijs zijn bovengemiddeld goed te bereiken buiten werktijd. Het recht op onbereikbaar zijn is in Frankrijk in de wet vastgelegd. In Nederland ligt er ook een voorstel voor een dergelijke wet. Maar dit is volgens CNV-voorzitter Fortuin niet de oplossing. “Volgens mij staat of valt het met een goed gesprek op de werkvloer. Wat vind je wel en niet acceptabel?” aldus Fortuin.

Ook Zorg van de Zaak adviseert om goede afspraken te maken tussen werkgever en werknemer over e-mails, bellen of appen. Het is belangrijk dat je voldoende kan herstellen van de werkdag. Als er ook na de werkdag nog van medewerkers wordt verwacht dat ze reageren, kan dit al snel leiden tot een ongezonde werkdruk. Door concrete afspraken te maken doorbreek je de zogenaamde urgentieverslaving.

Wil je meer weten over hoe je als leidinggevende breinvriendelijk werken kunt faciliteren? Bekijk dan onze tips! 

De hele dag bereikbaar zijn heeft grote impact op onze concentratie. Breinmoeheid bedreigt je productiviteit, de kwaliteit van het werk en je welzijn.Met breinvriendelijk werken vraagt Zorg van de Zaak aandacht voor het brein op de werkvloer.