‘Ggz heeft blinde vlek voor naasten van psychische patiënten’

Publicatie Zorgvisie 2 november 2018, met Ando Rokx programmadirecteur expertisebedrijven bij Zorg van de Zaak en klinisch psycholoog bij Rodersana.

De reguliere ggz bekommert zich niet om honderdduizenden naasten van mensen met ernstige psychische problemen. ‘Als je door de problematiek van een ander in een krankzinnige situatie zit, schiet de hulpverlening tekort’, stelt Ando Rokx, programmadirecteur expertisebedrijven bij Zorg van de Zaak en klinisch psycholoog bij Rodersana.

Een op de vier Nederlanders kampt met een vorm van psychische problematiek. Vrijwel iedereen heeft dus een ‘patiënt’ in zijn netwerk. Voor een grote groep mensen kan dat zeer intensief en belastend zijn. Honderdduizenden naasten van mensen met ernstige psychische problemen dragen zelf intensief zorg voor personen met psychische problematiek. Deze groep naasten loopt in de praktijk vaak tegen onbegrip aan en problemen zijn onderbelicht, vindt Ando Rokx, programmadirecteur expertisebedrijven bij Zorg van de Zaak en klinisch psycholoog bij Rodersana.

Lees hier het gehele artikel.