Een productievere thuiswerkdag dankzij mindfulness

Selectief en met aandacht te werk gaan, zodat je grip en overzicht houdt en niet meewaait met de waan van de dag. Wie wil dat nou niet? Thuiswerken verleidt tot multitasken. Dit kan leiden tot een vermoeid brein. Daarom is het belangrijk om je brein herstelmomenten te bieden.

Mindfulness zweverig? Niet op deze manier

Je brein heeft behoefte aan rust door te ontfocussen. Mindfulness helpt om even uit te staan. Je richt je aandacht op het hier en nu. Waar het bij mindfulness om gaat is dat je iets doet met aandacht in het hier en nu. Je kunt dus dagelijkse activiteiten mindfull doen, zoals koffie zetten, water halen, de was ophangen, een appeltje eten etc. Zo kan je ook mindfull wandelen door je aandacht bij je zintuigen te houden of bij je voeten.

De mindfulnesstrainers van Skils delen twee tips:

– Start je dag met een ochtendritueel. Schakel bewust tussen de drukte in huis en je werk. Neem een moment om je aandacht naar binnen te richten en voel hoe je vandaag in je vel zit. De start van de dag is een goed moment voor 3 minuten ademruimte.

– Sluit je werkdag ook thuis echt af. Schrijf bijvoorbeeld alles op wat er nog in je hoofd rondspookt, sta bewust stil bij het moment dat je de laptop dichtklapt of laat je lichaam weten dat de werkdag er op zit met een portie beweging.

Ook wandelen is een manier om je aandacht op het hier en nu te richten. Door even alleen te focussen op je omgeving, houd je meer energie over voor andere taken gedurende je dag. Wandelen is daarom een leuke en laagdrempelige manier om ook aan je mentale fitheid te werken. Meer inspiratie nodig? Kijk op deze pagina.

Deze en andere tips voor een productieve thuiswerkdag zijn terug te vinden in onze complete thuiswerkgids voor werkgevers en werknemers.