Op deze pagina vindt u handige informatie over het coronavirus voor werkgevers en een antwoord op veelgestelde vragen.
Handige informatie
Zorg van de Zaak heeft diverse documenten opgesteld met handige informatie voor uw organisatie:
- Een uitgebreid ziek- en herstelmelden bij het coronavirus voor werkgevers. U leest meer over de scenario’s wanneer u een werknemer wel of niet kunt ziekmelden.
- De beslisboom voor werkgevers helpt u de juiste actie te ondernemen als u een ziekmelding ontvangt, inclusief informatie over werkhervatting op basis van de richtlijnen van instanties.
- Het bedrijfscontinuïteitsplan bestaat uit een plan van aanpak voor de (mogelijke) gevolgen van het coronavirus. Door belangrijke processen, mogelijke risico’s en alternatieve werkwijzen in kaart te brengen, borgt u de continuïteit van de bedrijfsvoering.
- De checklist voor bedrijven ter voorbereiding op een coronabesmetting maakt inzichtelijk welke maatregelen er zijn en of deze al zijn uitgevoerd. De maatregelen in de checklist zijn voorbeelden van wat u kunt doen. Welke maatregelen relevant zijn, hangt af van uw organisatie.
- Met het overzicht inventarisatie kritische activiteiten kunt u zien welke processen er zijn en de impact beoordelen van een eventuele onderbreking op uw bedrijfsvoering.
- De richtlijnen van RIVM bieden advies aan u en uw werknemers in het geval van contact met een besmet persoon.
- Hier vindt u de vaccinatiestrategie van de Rijksoverheid met wie de vaccinatie uitvoert en voor welke doelgroep.
Hulp bij vragen
Bent u op zoek naar directe hulp en advies bij vraagstukken over inzetbaarheid en het coronavirus? Neem dan contact op met onze corona desk.
Voor de meest actuele informatie over het coronavirus, kijk op de website van het RIVM.
Voor oud-patiënten van corona heeft het Longfonds een platform opgericht met informatie en adviezen: het coronalongplein.
FAQ Coronavirus voor werkgevers
Nee, arbodiensten spelen geen rol bij het vaccineren. In de vaccinatiestrategie van de Rijksoverheid is terug te vinden wie het vaccineren uitvoert en voor welke doelgroep. Download (PDF) hier
Wij verzorgen onze dienstverlening zoveel mogelijk telefonisch en via beeldbellen. Bij een telefonische afspraak belt onze professional met een anoniem nummer rond het afgesproken tijdstip. Dit tijdstip afwijken van het geplande tijdstip.
Onze professionals kunnen een fysieke afspraak maken met uw werknemer als dit noodzakelijk is. De beoordeling hiervan vindt per casus plaats door de professional. Hierbij vermijden wij gesprekken met meer dan drie personen in één ruimte. Als uw werknemers worden uitgenodigd voor een fysieke afspraak, ontvangen zij ter voorbereiding op hun bezoek extra informatie via www.zorgvandezaak.nl/mijn-afspraak. Ook wijzen wij hen bij aankomst bij onze locatie op de te volgen instructies.
De medisch professionals of bedrijfsartsen spelen geen rol bij de diagnosestelling van het coronavirus. Dit is de rol van de huisarts, in samenspraak met de GGD. De eerste stap is telefonisch contact opnemen met de huisarts.
Zorg van de Zaak biedt COVID-19 testen aan voor organisaties die hun werknemers snel willen laten testen. Onze assistentes COVID-19 verzorgen tests bij werknemers om vast te stellen of iemand besmet is met het coronavirus, die in het laboratorium van Streeklab Haarlem worden onderzocht. Meer informatie vindt u via deze pagina.
De bedrijfsarts heeft vooral een adviserende rol. Hij kan adviseren over (bedrijfsspecifieke) preventieve maatregelen om besmetting te voorkomen en passende maatregelen mocht een van de werknemers besmet geraken. Vanzelfsprekend in afstemming met de landelijke richtlijnen hieromtrent vanuit de overheid.
Laat hem of haar naar huis gaan en telefonisch contact zoeken met de huisarts of GGD. Wacht eerst het oordeel van de huisarts en GGD af voordat u verdere maatregelen neemt. Wij adviseren om ook de bedrijfsarts hierover te informeren.
Bij een vermoeden van besmetting kunt u onze informatie en beslisboom over ziek en herstel melden bij corona hanteren.
Wanneer er sprake is van het coronavirus, moet een werknemer zich melden bij de huisarts. Wij raden u aan om ook de bedrijfsarts te informeren. Artsen hebben een meldingsplicht en melden gevallen altijd bij de GGD.
24 uur nadat de klachten over zijn, of als de thuisquarantaine is geëindigd, volgens de richtlijnen het RIVM.
Als de werknemer ziek is, of het nu hier is of in het buitenland, gelden de normale regels bij ziekte. De werknemer moet zich ziekmelden en zich aan de verdere procedures houden die bij zijn werkgever gelden. De werkgever moet in principe het loon tot een bepaald percentage doorbetalen. Dat de ziekte het gevolg is van het coronavirus maakt dit niet anders.
Medewerkers die vanwege verblijf in het buitenland niet in staat zijn weer naar het werk te komen vanwege verplichte quarantaine, reisbeperkingen of andere blokkades vanwege corona, moet u waarschijnlijk wel doorbetalen. Het hangt echter van de specifieke omstandigheden en het lokale arbeidsrecht per land af welke regels precies gelden.
We moeten er rekening mee houden dat de gevolgen van de coronacrisis nog lange tijd merkbaar blijven.
- Als eerste is het belangrijk dat essentiële werkzaamheden door kunnen gaan. Stel daarom een noodplan op. Dit kan middels het bedrijfscontinuïteitsplan van Zorg van de Zaak. Breng in kaart wat de vitale onderdelen en processen van uw bedrijf zijn, welk werk echt door moet gaan en welke mensen hierbij betrokken zijn. Zorg daarbij voor voldoende vervanging.
- Zo veel als mogelijk thuiswerken blijft ook na 1 september het advies. Als werkgever dient u uw werknemers hierin zo goed mogelijk ondersteunen met bijv. technische middelen. Ook adviseren wij afspraken te maken over werktijden en bereikbaarheid. U heeft als werkgever een zorgplicht, die ook bij thuiswerken van belang blijft. Klik hier voor onze tips over thuiswerken en deel ze met uw werknemers.
- Kijk of u een beroep doen op de steunmaatregelen van de overheid. Met de KVK Corona regelingencheck kunt u nagaan waarvoor u in aanmerking komt.
- Stel criteria en procedures op over hoe en wanneer u het werk weer veilig op de werkvloer kunt organiseren, met de geldende maatregelen van het kabinet en het RIVM. Onze specialisten helpen u daar graag bij.
Ondernemers kunnen gebruik maken van een aantal maatregelen, zoals financiële tegemoetkoming of sector- en branchespecifieke regelingen. De Kamer van Koophandel (KvK) biedt een overzicht van de regelingen, bedoeld om MKB’ers en ZZP’ers te helpen die getroffen worden door de gevolgen van het coronavirus.
Een overzicht van het steun- en herstelpakket met tijdelijke financiële regelingen is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Bekijk ook de veelgestelde vragen over de financiële regelingen.
Het is belangrijk dat u als werkgever de werkomgeving veilig inricht volgens de richtlijnen van het RIVM. Een paar algemene zaken waarmee u rekening kunt houden:
- Stel een maximale bezettingsgraad per locatie / kantoor / werkruimte vast, waarbij de 1,5 meter afstand kan worden gewaarborgd. Ook per besloten ruimten zoals sanitair of liften kunt u aangeven hoeveel personen er maximaal aanwezig mogen zijn.
- Werk in vaste, zo klein mogelijke teams.
- Wijs werknemers vaste (werk)plekken toe. Plaats werkplekken op minimaal 1,5 m afstand van elkaar in de ruimte dan wel stel werkplekken op te korte afstand van elkaar ‘buiten gebruik’
- Ga niet onnodig langs bij andere teams afdelingen langs; doe zoveel mogelijk per mail en telefoon.
- Stel verspreide vaste tijdstippen voor teams om naar het werk te komen. Houd bij indeling rekening met werknemers die OV gebruiken: mijdt woon/werkverkeer tijdens de spitsuren.
- Breng op drukke plekken (waar een rij kan ontstaan) markeringen aan om de afstand van 1,5 m te waarborgen.
- Zorg voor voldoende ventilatie. Schakel -indien mogelijk- recirculerende systemen uit.
- Laat werkplekken waar de 1,5 m afstand niet kan worden gewaarborgd, een fysieke afscherming niet mogelijk is en er toch een noodzaak bestaat om het werk uit te voeren nader beoordelen op ‘aard & omvang’ van de werkzaamheden door een deskundige.
Heeft u vragen of dilemma’s rondom afstand houden waar u niet uitkomt? Laat u door onze deskundigen ondersteunen in het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving in een 1,5 m samenleving of vraag hen de door u genomen maatregelen te toetsen.
Faciliteer het thuiswerken zo goed mogelijk door technische voorzieningen als laptops, pc’s en digitale communicatietools beschikbaar te stellen. Denk daarnaast ook aan aansturing en afstemming, ergonomische adviezen en tips voor het behoud van fysieke en mentale vitaliteit.
Naast de praktische maatregelen, spelen ook andere factoren mee bij een veilige werkomgeving. Het kan zijn dat uw werknemers bang zijn om weer aan het werk te gaan op locatie, of dat er groot aanpassingsvermogen nodig is van het team in het werkproces. Ondersteun uw werknemers hierin zo goed mogelijk door hun zorgen en vragen serieus te nemen. Kijk naar mogelijkheden om het werk door te laten gaan op een manier die voor werknemers veilig voelt.
Zorg van de Zaak biedt een advies-op-maat traject aan met een multidisciplinaire aanpak vanuit de perspectieven van ergonomie, veiligheid, arbeidshygiëne en arbeids- en organisatiekunde. Zo kunnen uw medewerkers weer veilig en gezond hun werk uitvoeren op locatie én blijft de veiligheid van klanten/bezoekers gewaarborgd. Lees meer wat we voor u kunnen betekenen.
De coronacrisis kan een grote impact hebben op de mentale gezondheid van werknemers. Werk valt weg of neemt juist enorm toe en dankzij thuiswerken valt het dagelijks contact met collega’s weg. Daarnaast ervaren werknemers onzekerheid of angst voor het virus of de gevolgen ervan voor werk en toekomst.
Als werkgever kunt u houvast en steun bieden en gevoelens van onzekerheid en angst serieus nemen. Hiervoor ondersteunt Zorg van de Zaak u met diverse oplossingen, onder andere van Skils of van Gimd. Voor al uw vraagstukken kunt u terecht bij de corona desk van Zorg van de Zaak.
U kunt via Zorg van de Zaak een COVID-19 test aanvragen voor uw werknemers. Klik hier voor meer informatie.
U kunt meer informatie over de sneltesten vinden op deze pagina.
Neem contact op met de Corona desk van Zorg van de Zaak Netwerk. Onze specialisten staan voor u klaar en helpen u direct op weg met uw vragen over inzetbaarheid en het coronavirus.
FAQ coronavirus voor werknemers
Wij verzorgen onze dienstverlening zoveel mogelijk telefonisch en via beeldbellen. Bij een telefonische afspraak belt onze professional met een anoniem nummer rond het afgesproken tijdstip. Dit tijdstip kan afwijken van het geplande tijdstip.
Onze professionals kunnen een fysieke afspraak maken met u als dit noodzakelijk is. De beoordeling hiervan vindt per casus plaats door de professional. Hierbij vermijden wij gesprekken met meer dan drie personen in één ruimte. Als u wordt uitgenodigd voor een fysieke afspraak, vragen wij u ter voorbereiding op uw bezoek extra informatie door te nemen via www.zorgvandezaak.nl/mijn-afspraak. Ook wijzen wij u bij aankomst bij onze locatie op de te volgen instructies.
U kunt proberen om het risico op besmetting te verminderen. Neem eenvoudige, goed uitvoerbare preventieve maatregelen:
- Was handen regelmatig
- Geen handen geven.
- Gebruik papieren zakdoekjes
- Hoest niet in de hand, maar in de binnenkant van uw elleboog.
- Ontsmet deurklinken of werkplekken met gel of alcohol
- Kom zo min mogelijk in groepen mensen, als dat niet nodig is.
Daarnaast is voor verschillende situaties meer informatie te vinden op de bijbehorende pagina’s van het RIVM:
- U bent verkouden, hoest of hebt koorts
- Bij u is met een test Corona vastgesteld
- Bij een huisgenoot is met een test Corona vastgesteld
- U bent (mogelijk) op uw werk of elders in contact geweest met een Corona besmet persoon
NB: Dit geldt niet volledig voor zorgmedewerkers. Voor hen gelden soms afwijkende regels en afspraken. Deze regels en afspraken worden binnen de zorgorganisatie met de eigen medewerkers afgestemd.
In het algemeen geldt het advies: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte.
In de volgende situaties gaat u in thuisquarantaine door corona:
- u heeft klachten die passen bij corona. U kunt pas weer naar buiten wanneer u 24 uur geen klachten meer hebt.
- u heeft corona
- uw huisgenoot heeft naast milde corona klachten ook koorts of last van benauwdheid;
- uw huisgenoot heeft corona;
- u bent dicht in de buurt geweest van iemand met corona (minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter).
- u komt terug uit een land waarbij in het reisadvies staat dat u in thuisquarantaine gaat.
Als u niet naar buiten mag, kunt u dus ook niet naar werk of school. Eventueel thuiswerken kan wel.
Overleg altijd met uw werkgever wat het beleid is bij uw organisatie rondom (preventief) thuiswerken of thuisquarantaine.
Uw werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek. Dat betekent dat als u in een omgeving werkt waar u kans op besmetting loopt, uw werkgever u beschermingsmateriaal moet aanbieden.
Ik heb zelf beschermingsmateriaal gekocht voor op het werk in overleg met mijn werkgever. Kan ik dit declareren?Als het nodig is om beschermingsmateriaal te gebruiken, moet uw werkgever dat verstrekken. Vraagt je werkgever u zelf beschermingsmateriaal te kopen, dan moet hij dat vergoeden.
Zorg van de Zaak biedt een COVID-19 test aan. Klik hier voor meer informatie.
Uw werkgever kan u niet verplichten vakantiedagen op te nemen en moet uw loon doorbetalen.
Een werkgever kan en mag hier naar vragen, maar de betreffende medewerker is niet verplicht hier antwoord op de te geven. Ook in geval van een (griep/virus-) uitbraak, kan een werkgever een antwoord op deze vraag niet afdwingen en blijven de (privacy)regels t.a.v. van verzuim gelden. Als de werkgever informeert naar de aard en oorzaak van de ziekte, mag de zieke werknemer hierover zwijgen.
Als een medewerker besluit antwoord te geven op de vraag, dan mag de werkgever evenwel niets in zijn dossier hierover noteren. Ook ten aanzien hiervan blijven de bestaande regels gelden; in het verzuimdossier van de werkgever mogen maar een beperkt aantal medische gegevens worden genoteerd: de functionele mogelijkheden, de werkzaamheden waartoe de medewerker in staat is, de mate van arbeids(on-) geschiktheid, werkaanpassingen die in het kader van re-integratie getroffen moeten worden en de verwachte duur van de arbeidsongeschiktheid. Als werkgever mag je verder enkel medische gegevens opnemen als hiervoor een duidelijke noodzaak is en de organisatie rekening moet houden met de gezondheid van de medewerker.
Bespreek uw zorgen als eerste met uw leidinggevende. Kijk samen welke aanpassingen nodig zijn. Indien jullie er samen niet uitkomen, kan hij professionele hulp van bijv. een bedrijfsarts of arbeidshygiënist inschakelen.
Het advies aan alle Nederlanders is om zo veel mogelijk thuis te werken, voor zover dat mogelijk is. Veel werkgevers zullen daar gehoor aan geven.
Raadzaam is om contact op te nemen met uw werkgever en daar samen afspraken over te maken. Maar let wel: als hij vindt dat u naar uw werk moet komen en er geen reden is om niet te gaan, dan zult u gewoon naar uw werk moeten. Dus ja, hij kan u dwingen.
Een werkgever is wel altijd verplicht om te zorgen voor gezonde en veilige werkomstandigheden.
Een werkgever dient te zorgen voor voldoende middelen zodat je thuis kunt werken. Niet alleen technische middelen, maar ook een gezonde werkplek is van belang voor voldoende focus en een goede werkhouding. Bekijk hier onze tips voor een gezonde thuiswerkplek.
Maak daarnaast goede afspraken met elkaar over wanneer je belangrijk bent.
Als je moeite hebt met de werk-prive balans, kun je daarover in gesprek gaan met je leidinggevende. Ook biedt Zorg van de Zaak een telefonische hulplijn voor medewerkers met zorgen over de coronacrisis.