Loading...
Lees andere verhalen

Erik

Bedrijfsleider - 40 jaar
“Ik vond mensen met psychische problemen watjes. Toen kreeg ik een burn-out”.

Verzuim door werkstress

“Door de werkdruk van de reorganisatie ging ik slecht slapen en kreeg ik last van hoofdpijn, concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Toen de huisarts zei dat ik waarschijnlijk een burn-out had was mijn eerste reactie: het wordt tijd voor een andere huisarts. Maar toen ik ’s middags huilend op de bank zat besefte ik wel dat er iets goed mis was. Hij raadde me aan me ziek te melden wat ik dan ook heb gedaan”.

Mijn baas was begripvoller dan ik ooit was geweest voor mijn werknemers

“Alhoewel hij zichtbaar baalde van mijn ziekte in deze drukke tijd begreep mijn werkgever uiteindelijk heel goed dat die reorganisatie diepe sporen trok. Hij had de arbodienst ingelicht en toen na een paar weken bleek dat ik niet weer meteen op de werkvloer stond werd door hem de bedrijfsarts ingeschakeld. Na vijf weken thuis zitten verwees de bedrijfsarts me door naar de psycholoog. Van hem moest ik zelf gaan bedenken hoe het anders kon. Samen met de psycholoog ging ik vervolgens het resultaat evalueren. Je hebt in je hoofd wel een idee hoe het anders kan maar dat ook gaan doen is stap twee. Daar helpen ze je mee.”

Gesprek met psycholoog en werkgever erbij

“Na een behandeling of vier stelde de psycholoog een driegesprek met mijn werkgever voor. Hier hebben we heel concreet over de toekomst gepraat. Dat hielp. Ik zag meteen beter voor me hoe ik weer aan het werk kon op een andere manier. Ik ben me door de behandeling, die een half jaar heeft geduurd, echt anders op gaan stellen. Na een paar maanden ging ik weer halve dagen werken en nu werk ik weer fulltime. Ik merk dat meer begrip over hoe ik zelf in elkaar zit mij meer begrip voor de mensen om me heen oplevert. Ik sta dichter bij mijn werknemers. Laatst zei iemand tegen me dat ik liever was geworden, zachter. En het was niet mijn vrouw. Vond ik een mooi compliment.”

De verhalen zijn gebaseerd op onze dagelijkse praktijk. Om privacy-redenen zijn de namen en portretten gefingeerd.

Download hier Wat is stress eigenlijk? En hoe ontstaat het? Stress kan belemmerend werken op je dagelijks functioneren. En andersom kan de manier waarop je dagelijks functioneert stress opleveren. Veel menen hebben er in meerdere of mindere mate last van. Daarom heeft Zorg van Zaak uitgebreide informatie verzameld om je inzicht te geven in hoe het verschijnsel stress werkt.