Loading...
Lees andere verhalen

Martin

Touringcarchauffeur - 45 jaar
“Ik kon mijn financiële problemen maar niet loslaten. Hoe kon dit gebeurd zijn en hoe loste ik het op?”

Werk en schuld

“Toen er enkele jaren geleden bij me ingebroken was merkte ik dat er dingen betaald werden via mijn bankrekening die ik zelf niet had aangeschaft. Ik heb uiteraard meteen aangifte bij de politie gedaan, wat bedragen terug kunnen halen en van de bank ook geld terug gekregen. Maar het was al te laat. Sommige betalingen kreeg ik niet terug en daardoor raakte ik acuut in de schulden. Ik was zo enorm boos. Ik had niets verkeerd gedaan en één of andere figuur stortte mij in de ellende. Ik kon het maar niet accepteren en daardoor maakte ik sommige aanmaningen en post van mijn werkgever ook niet meer open. Niet zo slim natuurlijk.”

Je schaamt je, vertelt het niemand terwijl het niet jouw schuld is.

“Ik kon mijn financiële problemen maar niet loslaten. Hoe kon dit gebeurd zijn? En hoe loste ik het op? Door al dit getob kreeg ik enorme concentratieproblemen en dat kan je niet hebben als touringcarchauffeur. Ik was bang dat ik door zou draaien. Toen heb ik tijdens een gesprek met mijn leidinggevende mijn financiële problemen ter sprake gebracht. Het kwam er allemaal in één keer uit. Hij heeft mij toen doorverwezen naar Grip (onderdeel van GIMD) voor budgetcoaching. Daar ben ik ‘m nog steeds dankbaar voor. Samen met de budgetcoach hebben we mijn administratie van A tot Z doorgenomen. Dat had ik al een tijd niet gedaan want ik had mijn kop diep in het zand gestoken. Vervolgens heeft mijn budgetcoach me een cursus gegeven over het administreren van mijn inkomsten en uitgaven en heb ik belastingaangifte gedaan met goed resultaat; ik krijg meteen een behoorlijk bedrag terug! Verder heeft mijn budgetcoach contact gezocht met mijn schuldeisers en met hen een betaalafspraak opgezet. Dat durfde ik zelf ook niet meer te doen.”

Ik heb weer plezier in mijn werk. Eigenlijk in alles wat ik doe.

“De doorverwijzing naar Grip (onderdeel van GIMD) is iets wat ik nooit zal vergeten. Ik ben mijn werkgever dankbaar dat hij ervoor betaald heeft. Het heeft me mijn leven weer teruggegeven. Ik heb weer overzicht, weet wat mijn schuldenlast is en hoe ik mijn administratie bij moet houden. Ik had nog wat spaargeld en daarmee heb ik extra betalingen gedaan aan enkele schuldeisers. Verder beschik ik over een redelijk goed salaris en verwacht ik dat mijn schulden over twee tot drie maanden zijn afbetaald. Ik heb nu weer rust in mijn kop en ook weer plezier in mijn werk en de alledaagse dingen. Thuis ben ik ook weer te pruimen, wel zo gezellig voor mijn gezin.”

De verhalen zijn gebaseerd op onze dagelijkse praktijk. Om privacy-redenen zijn de namen en portretten gefingeerd.

Schuldhulpverlening

Financiële problemen kunnen een enorme impact hebben op het functioneren van mensen. Het is allereerst goed te onderkennen dat schuldenproblematiek vaak draait om meer dan geld alleen. Meestal zijn mensen met financiële problemen ook de grip op hun leven kwijt en belanden in een negatieve spiraal. Schulden lopen steeds verder op en mensen gaan steeds slechter functioneren, zowel privé als op het werk. Zorg van de Zaak heeft een pakket aan maatregelen en aanpakmethoden die gericht zijn op het weer in het zadel helpen van mensen met financiële problemen.

Lees verder
Download hier onze whitepaper over 'werk en schuld'. Wil je meer weten over schulden en de gevolgen ervan voor werkgever en werknemer?