Loading...
Lees andere verhalen

Joop

Adviseur - 58 jaar
“Mensen weten soms niet hoe belangrijk werk voor ze is. Zeker als je ziek bent. Maar iets doen en daar voldoening uit halen is misschien wel het belangrijkste wat er bestaat voor een mens”.

Werk en kanker

“Er zat een bult, in mijn hals. Mijn huisarts vertrouwde het niet. Toen ik hoorde dat ik lymfeklierkanker had dacht ik: ‘Ok, en nu?’. Mijn vriendin en ik hadden net een nieuw huis gekocht en ik maakte me zorgen over de toekomst. Zoiets fataals als kanker doet veel met je, ook mentaal. Je komt op een soort hellend vlak en wordt onzeker over alles. Toen ben ik met de bedrijfsarts in gesprek gegaan.”

De bedrijfsarts had gelukkig wel een plan

“Ook al was de situatie erg ellendig het was wel helder waar ik stond. En wat ik op dat moment nog kon. Dat was eigenlijk niet veel alhoewel ik dat zelf niet zag. Of eigenlijk: wilde zien. Ik was altijd een harde werker geweest, daar kon ik mezelf goed in verliezen. Het was een onderdeel van mezelf geworden. Nu ik dat kwijt was drong zich ook de vraag op: wie ben ik dan eigenlijk, zonder werk? Ik moest opnieuw mijn identiteit gaan uitvinden. Daar was de bedrijfsarts ook behulpzaam bij want die had dat vaker gezien bij mensen die ziek zijn. Als je dat hoort voel je je meteen een stuk minder alleen. Toen de eerste chemo achter de rug was, was ik er wel klaar mee, met dat ziek zijn. Ik wilde weer aan de slag. De bedrijfsarts hield dat gelukkig tegen en zorgde dat ik rustig weer warm ging draaien”.

Er is weer een toekomst, hoe die er ook uitziet

“De bedrijfsarts zei: ‘Je kunt wel weer als een gek aan de slag gaan maar je hebt ook energie nodig voor de volgende chemokuur’. Een waarheid als een koe. Want na een chemo moet ik gemiddeld een week bijkomen. Toen is er een heel strak werkschema gekomen. Ik werk nu weer 22 uur en wil naar de 28 uur toe. Ik zie ook weer dat er een toekomst is voor mij en mijn gezin. Daar haal ik misschien wel de meeste energie uit”.

De verhalen zijn gebaseerd op onze dagelijkse praktijk. Om privacy-redenen zijn de namen en portretten gefingeerd.

Verzuimbegeleiding bij kanker

Ieder jaar krijgen 30.000 werknemers in Nederland te horen dat zij kanker hebben. Dit is zeer ingrijpend, zowel lichamelijk als psychisch. Desondanks willen veel werknemers dolgraag aan de slag blijven. Zorg van de Zaak stimuleert en motiveert mensen om mee te blijven doen in werk. Door contact te houden blijf je betrokken bij het werk, je collega’s en de ontwikkelingen op het werk, waardoor je sneller weer kan aanhaken bij lopende zaken.

Lees verder