Loading...
Lees andere verhalen

Leroy

Leidinggevende - 36 jaar
“Steeds meer liep ik op mijn tandvlees. Ik dacht zo kan het niet langer, straks val ik om.”

Verzuim voorkomen

“Drie jaar geleden overleed mijn vader en meteen daarop vertrok mijn vrouw volkomen onverwacht. Dan staat je wereld even op zijn kop. Ik had eigenlijk geen tijd om het allemaal te verwerken. Ik moest twee kinderen opvangen en een drukke baan managen met veel verantwoordelijkheid voor anderen. Steeds meer liep ik op mijn tandvlees. Ik had last van gewichtsverlies, slapeloosheid en depressies. Op een gegeven moment dacht ik: ‘Zo kan het gewoon niet langer, straks val ik om’. Toen besloot ik zelf naar het arbeidsomstandighedenspreekuur bij de bedrijfsarts te stappen. Met de bedrijfsarts had ik een heel goed gesprek over het alternatief voor ziek melden. Want dat wilde ik absoluut niet”.

Je moet niet in de valkuil stappen om jezelf zielig te gaan vinden

“De bedrijfsarts verwees me door naar de psycholoog. De gesprekken daar waren altijd heel positief van aard: wat kan ik doen om niet overspannen te raken? Natuurlijk, ik mocht mezelf best even zielig vinden, maar daarna moest ik wel weer aan de slag. De psycholoog leerde mij om zelf aan de slag te gaan. Zo ontdekte ik bepaalde kwaliteiten waarvan ik niet wist dat ik ze had. Zo ben ik gaan drummen bijvoorbeeld, dat wilde ik altijd al. Mijn kinderen hebben er zo hun eigen gedachten over maar ik vind het heerlijk, het is een soort uitlaatklep. Ook ontdekte ik dat het voor mij veel beter is om in een rustig tempo aan het werk te blijven, dan hele dagen op de bank te hangen. Werk is helend. Het geeft structuur, biedt sociale contacten en geeft je zelfvertrouwen.”

De psycholoog leerde me te kijken naar het kleine

”In het begin vond ik de opdrachten die ik kreeg onzin, een beetje kinderachtig zelfs. Het waren kleine opdrachten, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of iedere dag drie positieve dingen benoemen. Die laatste is nog best lastig als je niet goed in je vel zit. Toch heeft het me veel gebracht. Je leert bewuster leven. Het kleine is al vaak goed genoeg. Ik gebruik die opdracht nog regelmatig, elke dag eigenlijk. Ik heb aan den lijve ondervonden hoe positief een traject bij een psycholoog werkt. Dat is ongelooflijk veel waard. Voor mijzelf én voor onze organisatie. Ik heb het gevoel dat ik sterker uit de strijd ben gekomen.”

De verhalen zijn gebaseerd op onze dagelijkse praktijk. Om privacy-redenen zijn de namen en portretten gefingeerd.

Download hier 1. Whitepaper Eigen regie bij verzuim