Loading...
Lees andere verhalen

Lia

oud-politieambtenaar - 39 jaar
“Als je ziek bent kun je niets meer, ook geen leuk werk doen.”

Stoppen met roken

Bij Lia Breed, oud-politieambtenaar, werd in 2007 na een leven lang roken COPD geconstateerd. Dankzij haar doorzettingsvermogen en ondanks 24% longinhoud werkte ze nog door tot augustus 2014 maar is nu noodgedwongen gestopt.

“Roken was heel normaal, ook op het werk.”

“Ik heb vanaf mijn 20e gerookt, heerlijk. Niet dat ik er nu nog zin in heb, ik verlang nooit meer naar een sigaret, maar weet nog wel hoe lekker het was. Thuis op verjaardagen waren er verschillende soorten sigaretten in huis, voor de gasten. Ik werkte bij de politie en vroeger mocht je op het werk ook gewoon roken. Later kwamen er van die bushaltes buiten, stond je daar met je collega’s. Er werd nooit over roken gesproken op het werk en dat het ongezond voor je zou zijn. Roken was heel normaal.”

“Mijn longarts zei: je hebt nog maar 24% van je longinhoud.”

“Ik had vaak last van voorhoofdsholte- bijholteontsteking en bronchitis. En natuurlijk een rokershoest maar die was ’s ochtends na de tweede sigaret wel weg. Mijn vader, die ook rookte, werd op een zeker punt ziek terwijl, hij dat nooit was. Of in ieder geval nooit aan toegaf. Hij kreeg last van zijn longen en zat met blauwe lippen op de bank naar adem te happen. En zelfs toen dacht ik niet: ”Misschien moet ik eens stoppen met roken.” Omdat de antibiotica die ik nam niet meer werkte kwam ik via mijn huisarts jaren later terecht bij longarts Wanda de Kanter. Zij werkte nauw samen met mijn huidige longarts Pauline Dekker. Wanda zei: ‘Ik heb slecht nieuws, je hebt nog maar 24% van je longinhoud’. Zelfs dat kwam niet echt aan. Ik wist niet wat COPD was en rookte nog even door.”

“Als je ziek wordt mis je zoveel. Daar sta je geen seconde bij stil als je rookt.”

“Ik heb zolang mogelijk doorgewerkt, maar op een gegeven moment mocht ik niet meer van de bedrijfsarts. Dat was echt een zware dobber. Ik deed heel erg interessant werk en had geweldige collega’s. Ik was Buitengewoon Opsporingsambtenaar en werkte onder meer aan vermissingen waarbij ik een oplossingsscore van 100% had. Aan jonge mensen zou ik willen vragen: “Wat zijn je plannen? Wat je wil je met je leven?” Je staat er niet bij stil dat als je ziek bent je niets meer kunt. Geen stedentrips met vriendinnen meer, geen museumbezoek en geen werk meer waar je veel voldoening uithaalt. Ik denk wel dat het geholpen had als er op het werk meer gesproken was over de gezondheidsschade van roken. En dat werkgevers hun werknemers ook kunnen helpen met stoppen. Er moet toch een soort sfeer ontstaan dat het niet goed is en niet meer geaccepteerd wordt. Dan gaan mensen wel nadenken.”

Het verhaal van Lia is haar persoonlijke verhaal. Het portret is een model.

Stoppen met roken

Stoppen met roken op de werkvloer, een zorg van de zaak? Wij vinden van wel. Want het is in het belang van werknemer en werkgever. De feiten zijn schokkend. Longartsen geven aan een kwart van de rokers zijn pensioen niet haalt, omdat ze door ziekte niet meer kunnen werken of omdat ze al voor die tijd overlijden. Wilt u werken aan preventie? Dan is stoppen met roken het allerbeste wat uw mensen kunnen doen voor hun gezondheid. Maar stoppen is extreem moeilijk. En lukt bijna niet alleen. Zeker niet als dagelijks om je heen andere mensen ook roken. Stel nu dat collega’s samen kunnen stoppen, dat motiveert!

Lees verder