Loading...
Lees andere verhalen

Monique

Arbeids- en organisatiedeskundige - 40 jaar
“Ik wilde graag weer aan het werk maar wist eigenlijk niet hoe”.

Functioneren met een ziekte

“Toen ik ontdekte dat ik een progressieve neurologische aandoening had zakte alles onder me weg. Nou had mijn broer het al dus ik wist wel een beetje wat er aan zat te komen. Hij is volledig afgekeurd voor werk. Ik was heel bang in het begin. Voor de ziekte maar meer nog voor de gevolgen. Ik wilde per se niet thuis komen te zitten. Wat moest ik doen, de hele dag tv kijken? Verschrikkelijk”.

We moeten het samen doen, mijn werkgever en ik

“Het was heel prettig dat de dialoog met mijn werkgever en leidinggevende meteen goed was. Het traject van ziek melden en de daarop volgende stappen in het Poortwachter traject gingen steeds in goed overleg. Er werd mij vrij snel duidelijk dat het voor mijn werkgever ook belangrijk was dat ik weer iets kon gaan doen. En dat we het samen moesten doen. Al vrij snel werd de bedrijfsarts ingeschakeld door mijn werkgever. Hij hielp me om te kijken naar de mogelijkheden. Naar wat ik nog kan. We hebben samen een plan van aanpak gemaakt en we evalueren regelmatig”.

Nieuwe manieren om weer aan het werk te gaan

“Gezien mijn achtergrond als arbeids- en organisatieadviseur werkte ik al graag met innovatieve methodes. Dat heb ik in mijn eigen geval ook gedaan. Door te werken met het ICF model bijvoorbeeld. Hierbij wordt gekeken naar de mate van je inzetbaarheid als mens en niet als werknemer. Want vaak zijn er meer oorzaken voor je ziek zijn dan alleen je ziekte. Je thuissituatie bijvoorbeeld. Ik ben vanaf 2013 weer 70% aan de slag. Nu geef ik zelf de training ‘Van uitval naar inzetbaarheid’. Mijn eigen verhaal helpt enorm om anderen te helpen, ik begrijp mensen die ziek zijn maar al te goed. Iedereen wil dolgraag weer aan de slag. Ik ben er in ieder geval nog geen één tegengekomen die graag de hele dag wil tv kijken”.

De verhalen zijn gebaseerd op onze dagelijkse praktijk. Om privacy-redenen zijn de namen en portretten gefingeerd.

Verzuimbegeleiding bij chronische ziekte

In Nederland hebben steeds meer mensen een chronische ziekte of aandoening, zoals astma, diabetes, reuma of epilepsie. Zorg van de Zaak zorgt ervoor dat ook zij blijven meedoen op het werk. We kijken daarbij vooral naar wat iemand nog wél kan en wat nodig is om goed te functioneren. Vaak is werken met een chronische ziekte goed mogelijk. Al zal er wel meer over het hoe en wat nagedacht moeten worden. De professionals van Zorg van de Zaak helpen hierbij.

Lees verder