Loading...
Lees andere verhalen

Anke

Onderwijzeres - 44 jaar
“Ik dacht: Een bezoekje aan de huisarts, een pilletje en ik ben er weer bovenop”.

Werkend beter worden

“Ik had altijd al rugklachten maar dat ging na een tijdje altijd wel weer over. Totdat het snel erger werd en ik af en toe een paar dagen thuis moest blijven vanwege de pijn. Op een gegeven moment ging de pijn niet meer weg, hoe lang ik ook rust hield. Voor de klas staan lukte niet meer. Ik was wanhopig, ik voelde zoveel pijn dat ik dacht: ‘Hoe kom ik hier in hemelsnaam uit?’. Ik had echt hulp nodig.”

Niet de klacht wegnemen maar je gedrag veranderen

“De bedrijfsarts was heel concreet. Hij zei dat de medische mogelijkheden bij rugklachten beperkt zijn dus dat vroeg om een specifieke aanpak. Je gedrag speelt hier een grote rol bij, je moet er mee leren leven. Dat was uiteraard niet zo’n fijne boodschap. Ik dacht dat ik er nog wel vanaf kon komen want ik wilde dolgraag weer fulltime voor de klas staan. Toen ik de knop eenmaal had omgezet besefte ik dat ik me anders moest gaan opstellen ten opzichte van mijn werk. Niet meer 200% geven zoals vroeger maar minder dan 100%, soms zelfs 50% procent. Dat is lastig voor iemand die veel van zijn werk houdt. Tegelijkertijd moest ik in beweging blijven, niet vastroesten zeg maar. Zodat je de dingen blijft doen die je al deed maar dan in een aangepaste vorm”.Ik sport veel en ben eigenlijk fitter dan ooit

“Ik sport nu behoorlijk intensief onder begeleiding van de fysiotherapeut. Ik ben eigenlijk fitter dan ooit. En gelukkig heb ik maar heel kort thuis gezeten. Eerst ging ik weer twee ochtenden per week aan de slag, nog niet voor de klas maar aanvankelijk ondersteunend op school. En nu ben ik weer drie dagen per week aan het werk. Het is echt goed om in contact te blijven met je werk, al is het maar een paar uur per week. Niet alleen voor jezelf en je gevoel dat je weer iets doet maar ook zodat je weet wat er speelt. Dan pik je het sneller weer op als wat meer uren gaat draaien”.De verhalen zijn gebaseerd op onze dagelijkse praktijk. Om privacy-redenen zijn de namen en portretten gefingeerd.

Kijk welke vorm van verzuimbegeleiding bij uw organisatie past

Soms is werken na ziekte echt niet meer mogelijk. Maar hoe paradoxaal het ook klinkt: vaak is het beste voor iemand die ziek is, weer aan de slag gaan. Met mate, onder begeleiding en altijd met oog voor de specifieke situatie en ziekte uiteraard. Werk helpt mensen weer te integreren in de maatschappij en geeft hen vaak een bepaalde mate van voldoening en levensvervulling. Dat kan uiteraard heel ander werk blijken te zijn dan ze voor hun ziekte deden. Zorg van de Zaak biedt een duidelijk proces bij ziekmelding, waardoor de te nemen stappen en verantwoordelijkheden voor iedereen helder zijn.

Lees verder
Download hier onze whitepaper over 'Lekker in je vel met bewegen'. Wil je weten hoe je op een makkelijke manier gezond kunt blijven en ook weer worden?