Kom in actie!
We roepen werkgevers en leidinggevenden op om samen met hun medewerkers een wandeling te maken. Middels tips en gespreksstarters dagen we mensen uit om een dieper gesprek te voeren. Geen koetjes en kalfjes, maar een eerlijk en open gesprek, over gevoelens en (mentale) kwetsbaarheden. Want praten gaat makkelijker als je loopt. Zo zorgt het voor meer verbinding met de ander en voel je ook minder negativiteit en stress. Kortom: wandelen helpt je vooruit en houdt je hersenen gezond. Zet daarbij je Ommetje app aan en je bent helemaal goed bezig!
Met de Hersenstichting nodigen we je uit om samen een goed lopend gesprek te houden voor een vitale organisatie met ijzersterke teams.
Waarom is wandelen goed voor je hersenen?
Beweging heeft veel positieve effecten op de hersenen. De doorbloeding is beter, je hersenen krijgen meer zuurstof, de hersencellen communiceren beter en stofjes als dopamine en serotonine worden aangemaakt. Hierdoor voel je je gelukkiger.
Regelmatig bewegen is goed voor je denkvermogen, oftewel je ‘cognitieve functies’, zoals bijvoorbeeld het geheugen en concentratievermogen. Ook kan beweging slaapproblemen verminderen. Tenslotte heeft beweging een positieve invloed op de mentale gezondheid. Het zorgt voor een betere stemming en minder stress. Regelmatig bewegen kan zelfs angst- en depressieve klachten verminderen. Reden genoeg om direct in actie te komen!
Wat gebeurt er als je wandelend een goed gesprek voert?
Tijdens het wandelen verbetert je denkvermogen. Bewegen vermindert ook stress waardoor je meer ontspannen bent. Je voelt je meer op je gemak en kunt beter focussen op het gesprek. Juist ingewikkelde onderwerpen bespreek je beter als je ontspannen bent.
Wandelen stimuleert je creativiteit en probleemoplossend vermogen. Je zintuigen worden aangescherpt, je neemt alles beter waar en je bent alerter. Daardoor ben je ook beter in staat een goed gesprek te voeren.
Waarom is het makkelijker om wandelend een goed gesprek te voeren?
Als je tegenover elkaar zit zijn je hersenen druk bezig met het interpreteren van non-verbale communicatie. Dat kost energie en maakt het lastiger om goed te focussen op wat je wilt zeggen. Wanneer je loopt, kijk je elkaar nauwelijks aan. Je kunt je daardoor beter richten op wat je wilt zeggen en wat de ander vertelt.
Gesprekstips voor werkgevers
Praten met je medewerkers over de mentale gezondheid is belangrijk. Een goed gesprek kan opluchten. Juist als het niet zo goed met iemand gaat. Maar vertellen hoe je je écht voelt, is ook best lastig. Een medewerker stelt zichzelf kwetsbaar op. Hoe snijd je als werkgever of leidinggevende een moeilijk onderwerp aan? En hoe kun je het beste reageren als iemand je vertelt dat het eigenlijk helemaal niet zo goed gaat? We hebben een aantal gesprekstips op een rijtje gezet:
Vertrouwen: de medewerker stelt zich kwetsbaar op door te vertellen hoe die zich voelt. Beschaam het vertrouwen van de ander niet. Misschien is het wel de eerste keer dat iemand vertelt hoe het echt gaat. Hou het gesprek tussen jullie.
Neem de tijd: maak tijd voor het gesprek en zorg dat je met je aandacht bij het gesprek bent. Misschien vind je het ook fijn om na het gesprek wat extra tijd voor jezelf te hebben, zodat je alles kunt laten bezinken.
Luister goed en oordeel niet: luister om te begrijpen, niet om te reageren. Stel open vragen en vraag door. Open vragen zijn vragen die je niet met ja of nee kunt beantwoorden. In plaats van ‘ben je verdrietig?’ kun je vragen ‘Hoe is dat voor jou?’ of ‘Hoe voel je je? Hoe kan ik je helpen?’
Meer weten?
Wil je meer weten over hoe je een goed gesprek voert met je medewerkers of wil je eens sparren? Neem contact op met je accountmanager of vul onderstaand contactformulier in.