’24 uur bereikbaar zijn is hier niet de norm’

Als de boog altijd gespannen staat, liggen stressgerelateerde en psychische klachten op de loer. Om meer aandacht te vragen voor het brein op de werkvloer heeft Zorg van de Zaak de landelijke campagne “Breinvriendelijk werken” gelanceerd. Mathilde Hoogerdijk, recruiter bij Zorg van de Zaak Netwerk, vertelt hoe en waarom zij breinvriendelijke technieken toepast in haar werk.

‘Sinds een half jaar werk ik bij Zorg van de Zaak. Ik zocht de uitdaging van een grote organisatie en de complexiteit die daarbij komt kijken, maar wilde niet bij een louter commerciële club aan het slag. Ik vind het belangrijk dat mijn werkgever ook maatschappelijk betrokken is. Deze combinatie heb ik in Zorg van de Zaak gevonden. Ze zetten actuele en belangrijke onderwerpen op de kaart, zoals nu met de campagne Breinvriendelijk werken.

Ik probeer bewust breinvriendelijke technieken toe te passen in mijn werk. Zo zorg ik dat ik tijdens gesprekken met kandidaten niet vanachter mijn laptop met ze praat, maar aantekeningen maak op papier en ze in de ogen kan kijken. Ik zet mijn telefoon op stil, zodat kandidaten mijn onverdeelde aandacht krijgen. Verder wordt er van ons niet verwacht dat we 24 uur per dag bereikbaar zijn. Wij storen elkaar niet op vrije dagen en tijdens vakanties. Die scheiding tussen werk en privé zorgt ervoor dat ik niet continu het gevoel heb ‘aan’ te staan.

Ik hoop dat deze campagne werkgevers en werknemers inspireert om ook breinvriendelijk(er) te gaan werken. Heel belangrijk is het dat het ingebakken raakt in de bedrijfscultuur. Bij een vorige werkgever heb ik meegemaakt dat er ’s avonds laat nog mailtjes werden gestuurd, maar hier is dat niet de norm. We spreken elkaar er ook echt op aan als we merken dat iemand vaak tot laat doorwerkt. ‘Hee, gaat het wel goed? Moet je misschien ontlast worden?’

Stress: het is iets dat ons allemaal aangaat. Organisaties moeten mogelijkheden bieden om gedragsregels op te stellen die ertoe leiden dat het brein zich kan ‘ontfocussen’. Maar ook werknemers moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen en hun eigen gedrag in zowel de werk als privésfeer aanpassen. Beiden hebben hierin een verantwoordelijkheid. Ik vertel kandidaten dat breinvriendelijk werken prioriteit heeft voor ons, dus ik geef graag het goede voorbeeld. Practice what you preach!’

Neem contact op met Mathilde
Bel 06 18 35 78 27 of vul onderstaand formulier in.

  • Max. bestandsgrootte: 2 MB.